Jubileumeditie Diabetes challenge succesvol verlopen

17 oktober 2016

Actieve en sportieve diabetespatiënten verzamelen sinds mei elke donderdag bij HMC Westeinde voor de wekelijkse wandeling voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Maandenlang is er door de Haagse deelnemers getraind, zodat de slotloop op zaterdag 15 oktober bij Paleis Het Loo succesvol zou verlopen. In totaal liepen tijdens de 10e editie ruim 3.000 diabetespatiënten mee. Bij de finish van de slotloop stonden veel supporters klaar en de deelnemers werden zelfs opgewacht door bloemenmeisjes. Alle deelnemers van DZH hebben 10 km gelopen, samen met artsen en verpleegkundigen van DZH.

Onderzoeksresultaten

“Samen wandelen motiveert om ook echt in beweging te komen. Mooi is ook dat we al wandelend tips kunnen geven en vragen die er leven kunnen beantwoorden”, aldus diëtist Hester Gijzen van Diabetes Zorg Haaglanden (DZH). Tijdens alle wandelingen sinds mei is ook onderzoek gedaan naar het effect van bewegen bij diabetespatiënten. Lia Sloothaak, diabetesverpleegkundige, vult aan: “De resultaten zijn opvallend. We hebben gezien dat het gemiddeld gewicht en bloedsuikergehalte van de deelnemers daalt. De buik- en heupomvang wordt minder, de algehele conditie verbetert en het psychisch welbevinden ook. ”

Doel van de Diabeteschallenge is door sport en bewegen de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. De NDC is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Diabetes Zorg Haaglanden wil volgend jaar weer een Challenge starten, om het belang van bewegen te benadrukken en de drempel te verlagen.