Jos Droste (80) was de allereerste dotterpatiënt in HMC

19 november 2019

De Haagse Jos Droste (80) had tien jaar geleden een primeur. Zij was de eerste dotterpatiënt in HMC. Nu, tien jaar later, zag zij vrijdag haar arts van toen terug.

De ontmoeting tussen Jos Droste en cardioloog Lucas Savalle is één van de activiteiten waarmee HMC stil staat bij het 10-jarig dotterjubileum. Tien jaar geleden vond de ingreep minder vaak plaats dan nu en moest je ervoor naar een academisch ziekenhuis. HMC begon in 2009 met 800 ingrepen per jaar en verwacht dit jaar uit te komen op 1400 dotterbehandelingen. In de tussentijd is de techniek flink verbeterd.
Of Droste het spannend vond, tien jaar geleden, om als eerste in HMC gedotterd te worden? Niet echt, reageert de nuchtere Haagse. “Ik was blij dat het kon. Ik had het een stuk minder benauwd na de ingreep.”
De behandeling heeft goed uitgepakt; op haar 80ste is mevrouw Droste nog altijd een kwieke dame. Vandaag vertelt ze haar verhaal in de Telegraaf, samen met Lucas Savalle, die na tien jaar inmiddels zeer bedreven is in het uitvoeren van dotterbehandelingen. In deze krant vertelt hij dat het ‘best gek’ was om zijn patiënt van toen terug te zien. “Mooi om haar dankbaarheid na al die jaren te horen.”

dot01.jpg