Internationale aandacht voor onderzoek diabetes in HMC

13 december 2018

Wetenschappelijk onderzoek in Haaglanden Medisch (HMC) gooit nu al hoge ogen in het buitenland. Het onderzoek bij diabetespatiënten naar een staafje dat glucose in het traanvocht meet, is verschenen op de cover van een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift.

Diabetespatiënten plaatsen het staafje van anderhalve centimeter onder hun onderste ooglid. Met deze sensor wordt het glucosegehalte in het traanvocht gemeten. Dit betekent dat mensen met diabetes niet meer bloed hoeven te prikken bij zichzelf om te zien hoe hun suikerspiegel ervoor staat. "Dit zou echt een doorbraak zijn", vertelt internist van HMC Nel Geelhoed trots. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar staat nu al op de cover van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Biomacromolecules. "Daarnaast noemen critici het veelbelovend", aldus Geelhoed.

Nauwkeurige metingen

Geelhoed werd in een vroeg stadium bij het onderzoek betrokken door het bedrijf Noviosense, dat het staafje uiteindelijk op de markt wil brengen. Het bedrijf borduurt hiermee voort op eerder onderzoek dat is gedaan naar glucosemetingen in het traanvocht door Google. Google wilde een contactlens dat glucosemetingen deed lanceren. Maar omdat de metingen niet nauwkeurig genoeg waren, werd het project in de ijskast gezet. "Het hoornvlies heeft veel last van invloeden, zoals droge ogen", legt Geelhoed uit, "daardoor kan er onvoldoende traanvocht zijn om een goede meting te kunnen doen. Onder het onderste ooglid is er een constante stroom van traanvocht en is het glucosegehalte ook meer constant. Daarom ben ik ook zo hoopvol over dít onderzoek."

Geen sensor meer op de arm

Inmiddels is er een succesvolle pilot met zes patiënten afgerond. Nu is er wetenschappelijk onderzoek gaande met dertig personen, om zeker te weten dat het staafje voldoende nauwkeurig het glucosegehalte meet. "We hadden in een mum van tijd de aanmeldingen hiervoor binnen. Patiënten zouden het super vinden als dit werkt", vertelt Geelhoed. Zij kan dit goed begrijpen: "Je bloedsuiker checken ervaren veel patiënten als belastend: je tasje pakken, handen wassen, in je vinger prikken, je bloeddruppel tegen de teststrip aanhouden… Er zijn wel mensen die een sensor in een apparaatje op de arm hebben, maar die is erg duur en je krijgt steeds vragen: 'Wat heb je daar op je arm?' Daarnaast is een deel van deze mensen allergisch voor de lijm van de sensor. Het zou de kwaliteit van leven dus aanzienlijk verhogen als dit staafje op de markt komt." De onderzoeksresultaten worden in januari verwacht.