Inspirerende Zorgtafel met zorgprofessionals

3 juni 2019

 

Woensdagavond 15 mei was er een Zorgtafel over de toekomst van de zorg. Met nadruk op de zorg voor oudere inwoners en chronisch zieken in Haagse Hout/Scheveningen. Zorgprofessionals (van thuis- tot verpleegzorg, van huisarts, welzijnswerker tot lid Raad van bestuur) lieten zich inspireren, stelden vragen, deelden zorgen en ideeën. De uitkomst van deze Zorgtafel wordt gebruikt voor een Zorgtafel voor inwoners van Haagse Hout/Scheveningen in juli.

Wens van bewoners
HMC organiseerde de Zorgtafel naar aanleiding van een dialoogtafel met onder andere acht bewonersverenigingen uit het Haagse verzorgingsgebied van HMC Bronovo; een aantal van hen was 15 mei ook aanwezig. De bewoners willen graag dat (de keten van) zorgprofessionals nadenken over de toekomst van de zorg (in hun wijken). Hierbij benadrukten zij het belang van het wijkteam en de welzijnsorganisaties.

Zorginnovatie loont
Na een korte inleiding over de stand van zaken door Paul Doop (RvB HMC) en Marieke Overbeek (specialist HMC) was het woord aan arts, zorginnovator en bijzonder hoogleraar Telemedicine Leonard Witkamp. Hij vertelde hoe zijn digitale ziekenhuis al jarenlang functioneert tot tevredenheid van patiënten en zorgprofessionals. Kortere of helemaal geen wachttijden, snelle diagnose en behandeling en dat alles tegen lagere kosten.

Oogprobleem? Naar de brillenwinkel!
Leonard Witkamp: “In Rotterdam gaan mensen die last van hun ogen hebben naar de brillenwinkel. Daar onderzoeken gecertificeerde optometristen hen aan de hand van een strikt protocol, gemaakt samen met oogartsen. Indien nodig verwijzen zij de patiënten door naar de oogarts. Deze ziet zo veel minder patiënten - ongeveer 90% van de klachten is zonder hen te verhelpen - en de wachttijden voor de mensen met ingewikkelder oogproblemen daalt zo sterk. Evenals de kosten voor behandeling. Een win-win-win-situatie dus.”

Aan de slag
Na de lezing noteerden de aanwezigen hun vragen, zorgen en ideeën die vervolgens plenair besproken zijn. Opvallende resultaten: leg de nadruk op preventie, we kunnen beter samenwerken, zowel binnen de zorg als met welzijn. Het verzorgingshuis zou het fijn vinden als specialisten bij hen langs komen. De verloskundige gaf aan dat zij, tegen lagere kosten, op het gebied van gynaecologie taken kan overnemen. De zorgverzekeraars beaamden dat er meer nadruk op preventie moet komen te liggen en dat dat wat zal betekenen voor de kostenstructuur.

Praat met ons!
De aanwezige inwoners riepen HMC, gemeente en zorgverzekeraars op om hen meer te betrekken bij de veranderingen: “Praat met ons, niet alleen over ons!”

Klik hier voor de presentatie  van Paul Doop.
Klik hier voor de presentatie van Leonard Witkamp.
Klik hier voor een overzicht van vragen, zorgen en kansen die naar voren kwamen in de Zorgtafel.
Klik hier voor het getekende verslag van de Zorgtafel.