Ingrid Wolf ontvangt herinneringsboek van allereerste bestuurder ziekenhuis

5 april 2022

Foto: Ingrid Wolf en Frans Duijnstee

Voorzichtig bekijkt Ingrid Wolf het in wit leer gebonden herinneringsboek van het R.K. Ziekenhuis H. Joannes de Deo, nu HMC Westeinde. Het boek ademt historie en neemt ons mee terug naar 1873. In dat jaar begon pater Marijnen een ziekenhuis aan het Westeinde. Dankzij Frans Duijnstee is het boek weer terug op thuisgrond, zijn overgrootvader was een van de eerste bestuurders (regenten) van HMC.

‘Ik zou het prettig vinden als het herinneringsboek weer teruggaat naar waar het vandaan komt en u het persoonlijk ontvangst in wilt nemen,’ schreef Frans Duijnstee in een brief aan Ingrid Wolf.

Heden en verleden raken elkaar

Onlangs was het zover, door de verhalen van Frans Duijnstee kwamen de oude zwart-wit foto’s in het boek tot leven. Verhalen waar heden en verleden elkaar raken en lieten zien dat HMC voortbouwt op een lange traditie van zorg voor iedereen met liefde en lef. Want daar begon het 28 december 1872 mee. Op 7 augustus 1873 werd de eerste zieke patiënt opgenomen.

De overgrootvader van Frans Duijnstee, regent J.J. Duijnstee, kreeg het herinneringsboek ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum. Uit deze periode is ook een foto te zien van de kinderzaal. De bedden van de kraamvrouwen keurig opgemaakt en de houten vloer glimmend geboend voor de fotograaf. Het oogt allemaal net zo nieuw als het huidige Moeder- en Kindcentrum van HMC Westeinde.

Klassiek - en na 85 jaar nog steeds een actueel onderwerp

Frans Duijnstee vertelt ook over de tweede band van zijn familie met HMC Westeinde. In 1925 werd zijn grootvader van moederszijde dr. J.F.J. ten Berge benoemd tot directeur-geneesheer van het ziekenhuis. Ten Berge speelde een belangrijke rol bij de uitbreidingen van het ziekenhuis. Ook hier raken verleden en heden elkaar in de vorm van een klassiek - en na 85 jaar nog steeds actueel onderwerp. De directeur-geneesheer vond dat de aan het ziekenhuis verbonden specialisten in dienst van het ziekenhuis zouden moeten werken en nam ontslag.

De banden met de familie Duijnstee bleven ook na dit ‘conflict’ hartelijk. Frans Duijnstee en zijn zusjes zijn in het Westeinde ziekenhuis geboren en zijn vrouw bijna zes jaar geleden overleden.

Ingrid: ‘Wij voelen ons vereerd dat het herinneringsboek bewaard is gebleven voor de toekomst én voor onze huidige medewerkers. Zij streven, net als de grondleggers van ons ziekenhuis, nu voor de beste patiëntenzorg.’

kinderzaal.png

De kinderzaal

regentenkamer.jpg

Regentenkamer

boek.png

Voorkant herinneringsboek

oorkonde.png