Hybride-OK in HMC: combinatie van behandeltechnieken

28 september 2020

 hybOK goed

In HMC Westeinde is het operatiecomplex onlangs uitgebreid met een ‘hightech’ hybride operatiekamer (hybride OK).

Hybride staat voor het samenkomen van twee technieken. In deze ‘state of the art’ operatiekamer is het namelijk mogelijk om binnen één operatie twee verschillende behandeltechnieken te combineren. Bijvoorbeeld de klassieke ‘open operatie’ in combinatie met ‘radiologische interventie’ via een kleine opening in de huid en 3D beeldvorming.

“Bij een hybride operatie verhelp je bijvoorbeeld een vaatvernauwing in de liesslagader en behandel je ook een vaatvernauwing ‘erboven’, in de bekkenslagader, met bijvoorbeeld een stent,” legt vaatchirurg dr. Daniël Eefting van HMC uit. “Hiermee combineer je dus twee operatietechnieken.”

Samenwerken
Op de hybride OK werken de chirurgen, interventie-radiologen, röntgenlaboranten en operatie-assistenten nog nauwer samen. De hybride OK is voorzien van hoogwaardige apparatuur voor de allernieuwste chirurgische- en beeldtechnieken. Hiermee volgen we de trend van minder ingrijpend (minder-invasief) opereren. Voor de patiënt is de behandeling minder belastend omdat we twee operaties in één keer kunnen doen.

Uniek in HMC is dat deze operatiekamer van de toekomst geschikt is voor de neurochirurgie, vaatchirurgie en traumachirurgie: de speerpuntbehandelingen van HMC. De hybride operatiekamer is in samenwerking met partner Croonwolter&dros ontworpen en gerealiseerd.