Hoog op het dak van HMC Westeinde kunnen traumahelikopters landen

16 december 2020

Hoog op het dak van HMC Westeinde kunnen traumahelikopters landen. Wist je dat deze felgele helikopters van de ANWB vrijwel geen patiënten vervoeren, maar een Mobiel Medisch Team (MMT)?

In dit team zit ook een trauma-arts van een academisch ziekenhuis die speciaal is opgeleid om spoedeisende hulp te verlenen onder moeilijke omstandigheden. De trauma-arts behandelt het slachtoffer bij het ongeluk en komt dan met de patiënt in de ambulance mee naar de spoedeisende hulp (SEH) van HMC Westeinde. Hij of zij draagt dan de patiënt over aan ons traumateam, dat als een goed getrainde machine klaar staat op de traumakamer. De behandeling start direct. Zelfs opereren is mogelijk in de speciaal hiervoor ingerichte ruimte.

Het traumasein gaat af in HMC

trauma 023

  • Alle leden van het traumateam verzamelen zich razendsnel in de traumakamer op de SEH. Als het team compleet is, worden ze door de coördinator op de hoogte gebracht van het ongeval.

trauma_03.jpg

  • Iedereen doet een sticker op met zijn voornaam. Voor elke specialisatie is er een kleur. Geel voor de traumachirurg, grijs voor de röntgenlaborant, groen voor de neuroloog, rood voor de SEH-verpleegkundigen. En er zijn meer kleuren. Het team is soms 20 man groot.

trauma_021.jpg

  • Ze zijn er klaar voor. Over een paar minuten komt het slachtoffer binnen. De trauma-arts van de helikopterdienst is meegereden met het slachtoffer in de ambulance. Hij draagt de traumapatiënt over aan het traumateam. Er gaat geen kostbare tijd verloren. Het traumateam van HMC start binnen een fractie van een seconde met het protocol. Iedereen weet zijn of haar taak. Onder strakke regie van de coördinator werken ze de juiste volgorde af om de patiënt te onderzoeken en te behandelen.
  • Eén wereldwijde sytematiek. Traumateams hanteren wereldwijd dezelfde systematiek: het team behandelt eerst het meest levensbedreigende letsel en doet dat in A, B, C, D-volgorde. A staat voor Airway, B voor Breathing, C voor Circulation en D voor Disability. Hierdoor kan een traumateam heel vakkundig in de juiste volgorde gaan behandelen. Voor elk van deze letters staan specialisten rond de tafel. Daarom zijn er zoveel mensen bij betrokken als er een patiënt op de SEH binnen komt met de ambulance.

img_8519.jpg

  • De patiënt is een goede handen. De trauma-arts vliegt vanaf het dak van HMC Westeinde weer terug naar de thuisbasis of naar een volgend incident.

trauma_015.jpg

  • Al meer dan 25 jaar klinkt op de SEH het traumasein waarbij het dienstdoende traumateam wordt opgeroepen. Het traumateam oefent elke maand. Ze zijn op elkaar ingespeeld.
Level 1 Traumacentrum
De SEH van HMC Westeinde is een Level 1 Traumacentrum. Dit is het hoogste niveau binnen de Spoedeisende Hulp. In een Level 1-ziekenhuis kunnen alle ernstig gewonde patiënten 24 uur per dag, 7 dagen per week worden opgevangen. HMC is gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers van ernstige ongelukken (trauma’s) en patiënten met acuut hersenletsel veroorzaakt door een bloeding of herseninfarct.