HMC’er Frouke werd bij bevalling begeleid door haar eigen collega’s

10 februari 2021

Bevallen is natuurlijk sowieso al bijzonder. Maar dat HMC-medewerker Frouke Nijhof (37) haar kindje in eigen ziekenhuis– en zelfs op ‘haar’ afdeling – op de wereld kon zetten, maakte het dúbbel speciaal. “Ik heb veel baby’s op de wereld gezet, maar deze mocht ik éindelijk mee naar huis nemen.”

Frouke werkt sinds drie jaar in de verloskundigenpraktijk van HMC. Op de vloer als verloskundige, maar ze heeft daarnaast ook een coördinerende functie. Met zoveel ervaring met zwangere vrouwen, bevallingen en baby’s, voelt ze zich wanneer ze zélf zwanger blijkt, direct expert.

“Expert heb ik mij negen maanden lang gevoeld”, vertelt Frouke. “Eigenlijk pas halverwege mijn bevalling lukte het om het los te laten: ik gaf mij over aan de deskundigheid van de mensen om mij heen en dacht zelf even niét meer als een verloskundige.”

De verloskundigen en specialisten die Frouke bijstaan tijdens haar zwangerschap en bevalling, zijn geen vreemden. Frouke wordt geholpen door directe collega’s. “Ja: als je bevalt op je eigen afdeling, geef je je écht bloot. Maar ik heb die keuze heel bewust gemaakt. Ik wist namelijk zeker dat ik bij hen in goede handen was. Ik vond het heel prettig om te weten dat zij mij, volgens de protocollen van HMC, zouden betrekken in beslissingen. Het motto binnen HMC is niet voor niets ‘samen beslissen.’”

Scenario’s
Precies weten hoe het er aan toe kan gaan tijdens een bevalling, heeft vóór- maar zeker ook nadelen, weet Frouke inmiddels. “Ik had al van het begin van mijn zwangerschap af aan twee scenario’s in mijn hoofd: óf het zou een bevalling worden in bad, óf een bevalling waarbij ik een ruggenprik zou moeten tegen de pijn. Het werd gelukkig scenario één.”

Wel moest Frouke bij 38 weken ingeleid worden, omdat het kindje in haar buik groter was dan gemiddeld. “Een ‘medische bevalling’, zoals we dat noemen”, legt Frouke uit. “Onder begeleiding van een gynaecoloog, wederom een bekende voor mij. Ik had drie redenen om in bad te bevallen: het warme water heeft een pijnstillende werking, je kunt makkelijker bewegen en je hebt een kleinere kans op inscheuren of een knip.

Zelf aanpakken
Waar normaal de verloskundige bij de laatste persweeën het kindje bij het hoofdje en schouders pakt om het geboren te laten worden, kon Frouke zélf als allereerste haar zoontje aanpakken. “Door mijn ervaring wist ik wat ik deed. Het was een hele bijzondere en fijne ervaring om Bodhi als eerste in mijn handen te hebben!”
Bodhi, een jongen met een flinke bos haar, is inmiddels negen maanden oud. Frouke is sinds drie maanden weer aan het werk in de verloskundigenpraktijk van HMC. “Ik krijg wel eens de vraag of mijn werk in het begeleiden van bevallingen anders is nu ik het zelf heb meegemaakt”, vertelt ze. “Het antwoord is nee! Mijn eigen bevalling is iets moois en persoonlijks geweest. Maar ik link het totaal niet aan de bevallingen waar ik bij ben als verloskundige. Dat is een hele andere rol.”

En er is nog een groot verschil! Frouke, lachend: “Na al die baby’s die onder mijn begeleiding op de wereld zijn gezet, mocht ik er éindelijk eentje mee naar huis nemen.”

frouke_en_bodhi_1_klein.jpg