HMC tekent Lokaal Sportakkoord Leidschendam-Voorburg

7 november 2019

Sporten is gezond. Dat vinden we bij HMC ook. Daarom heeft dit ziekenhuis gisteravond als een van de eerste partijen het Lokaal Sportakkoord Leidschendam-Voorburg ondertekend.

lokaal_sportakkoord_lv_2019_2021_getekend_1.jpg

Het doel van het akkoord is om meer mensen aan het sporten te krijgen. Intensiever samenwerken – tussen onder meer de gemeente en zorgpartijen - gaat daarbij helpen. Namens HMC hebben drie medewerkers hun handtekening onder de overeenkomst gezet: sportarts Robert van Oosterom, chirurg-oncoloog Onno Guicherit en Rigtje Smid, coördinator van het Informatieplein Oncologie. Sportarts Robert van Oosterom vertelt: "Bij HMC hebben we al projecten lopen. Onze fysiotherapeuten bieden beweegprogramma's voor kankerpatiënten en onze sportartsen behandelen blessures bij sportverenigingen, waarmee we de sporter ondersteunen. Dankzij dit akkoord kunnen we samen kijken wat er nog meer mogelijk is."

Al heel wat inwoners in beweging
De gemeente Leidschendam-Voorburg nam het initiatief tot het akkoord. Wethouder Nadine Stemerdink (Sport): "De deelnemende partijen hebben al heel wat inwoners in beweging gekregen. We zijn dus al heel goed bezig. Dit is dan ook de plus op wat we al doen: nog meer focus, nog meer samenwerken. En natuurlijk zijn nog meer partners welkom om mee te doen."

Behalve door HMC en de gemeente is het Lokaal Sportakkoord Leidschendam-Voorburg 2019-2021 gisteravond ondertekend door GGD Haaglanden, welzijnsvereniging Woej en zeven sportverenigingen. Daarbij gaan nog eens drie verenigingen binnenkort tekenen. Wethouder Stemerdink is ‘heel blij’ met de deelname van partners uit de zorg, zoals HMC: "Ook zij hebben contact met de mensen die we graag in beweging willen krijgen."

Alle partijen willen een actieve bijdrage leveren aan de ambities van de overeenkomst. Het Lokaal Sportakkoord LV 2019-2021 zet de komende jaren extra in op zes thema’s: vitale sportaanbieders, duurzame sportinfrastructuur, inclusief sporten en bewegen, focus op ouderen, focus op jongeren en gezonde keten.

Van Nationaal naar Lokaal Sportakkoord
Vorig jaar tekende minister Bruno Bruins (VWS) het eerste Nationaal Sportakkoord. Met de uitnodiging ook sportakkoorden te sluiten op regionaal en lokaal niveau. Partijen mochten gebruik maken van een sportformateur vanuit de overheid. Op die uitnodiging is Leidschendam-Voorburg graag ingegaan. Sportformateur René van den Burg: "Leidschendam-Voorburg heeft al een visie op sport en bewegen, er is hier al heel veel op sportgebied en aan bewegingsactiviteiten. Mijn taak was vooral om extra energie te zetten op nieuwe partijen die de bestaande activiteiten nog beter kunnen maken én te kijken naar nieuwe activiteiten. Daar is samen hard aan gewerkt, en Leidschendam-Voorburg mag trots zijn op het resultaat."

Met elkaar aan de slag
De ondertekening van het Lokaal Sportakkoord is nog maar het begin. Wethouder Stemerdink: "Met de betrokken partners gaan we per thema een praktisch vervolg geven aan de gemaakte afspraken. Wie gaat wat doen en wanneer? Daar gaan we elkaar scherp op houden. Samen gaan we ervoor dat iedereen in Leidschendam-Voorburg met plezier kan sporten en bewegen!"