HMC naar maximale IC-capaciteit

4 januari 2021

De Intensive Care van HMC wordt vandaag uitgebreid naar 28 IC-bedden. Een nood-IC in HMC Antoniushove maakt dit mede mogelijk. Met deze maximale uitbreiding van het aantal IC-bedden is HMC erop voorbereid om zowel de zorg voor Covid-patiënten als de acute zorg te blijven bieden.

Dit najaar werden op de extra nood-IC al 7 extra IC-bedden uitgerust met alle benodigdheden, van beademingsapparatuur tot infuuspompen. Deze worden nu in gebruik genomen. HMC geeft met de uitbreiding naar de maximale capaciteit gehoor aan de opdracht van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) om landelijk op te schalen. Zonder consequenties is dit niet.

“Wij nemen met deze beslissing onze verantwoordelijkheid,” vertelt HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. “Maar we moeten ons realiseren dat dit wederom heel veel vraagt van ons personeel, dat al zwaar is belast.” Gespecialiseerd IC-personeel om zowel Covid-patiënten als andere acute patiënten te kunnen behandelen, is het belangrijkste struikelblok. Voor een maximale periode van 30 dagen zal daarom één IC-verpleegkundige drie patiënten behandelen in plaats van twee. Wolf: “Deze constructie is pittig, maar dit is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen. Wij krijgen geen extra militaire ondersteuning zoals in de eerste golf. We hebben daarom nog dringender behoefte aan personeel vanuit de zelfstandige behandelcentra, zodat dit niet alleen maar aankomt op alle krachten van HMC. Wij hopen van harte dat daar nu beweging in komt.”