HMC met noodoefening goed voorbereid op crisis

17 januari 2020

Met een uitgebreide crisisoefening heeft HMC zich vanochtend voorbereid op een situatie dat een grootschalige calamiteit in de regio Den Haag plaatsvindt. Ruim 90 HMC-medewerkers waren bij de noodoefening betrokken. Om het normale verloop op de Spoedeisende Hulp (SEH) op HMC Westeinde zo min mogelijk te verstoren, vond de oefening plaats tussen 6.00 uur en 8.30 uur.

In de oefening is een explosie en instorting van een appartementencomplex in Den Haag nagebootst waarbij 56 mensen gewond raakten en naar de SEH van HMC werden gebracht. Om 7 uur kwamen de eerste lotusslachtoffers binnen die op de SEH werden geholpen. Naast het verlenen van de acute zorg, was er ook aandacht voor het registreren van slachtoffers en het opvangen van verwanten. De lotuspatiënten – vaak verward en zwaargewond met fracturen en brand- en snijwonden – waren dankzij knap acteerwerk nauwelijks van echte patiënten te onderscheiden.

Martijn Sweere van de SEH van HMC, coördinator van de oefening, kijkt tevreden terug op de grootschalige noodoefening. “HMC is hét centrum voor acute zorg. We zijn gewend aan het opvangen van slachtoffers van allerlei ongevallen, maar toch kan het zijn dat we bij onverwachte ernstige gebeurtenissen speciale maatregelen moeten nemen. Deze oefening helpt ons om ook onder bijzondere omstandigheden uitstekende zorg te kunnen blijven leveren.”

De afdeling Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde is met meer dan 54.000 patiënten per jaar één van de grotere afdelingen voor spoedzorg in Nederland en onder meer gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers van ernstige ongelukken. Naast de artsen en verpleegkundigen op de SEH die de acute zorg verleenden, was voor de oefening ook een crisisbeleidsteam opgericht met HMC-medewerkers van verschillende afdelingen. Zij zorgden dat tijdens de calamiteit een goede en veilige werkomgeving werd geboden en dat duidelijk intern en extern werd gecommuniceerd.