HMC laat operatie-instrumenten recyclen

11 oktober 2018

Rishkanth Narsing op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC Westeinde.

Instrumenten die in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) gebruikt worden bij operaties, worden vanaf nu omgesmolten tot nieuwe medische instrumenten, spoelsystemen en onderdelen. “Op deze manier recyclen is uniek in de wereld.”

Een operatie-instrument gaat gemiddeld zo’n tien jaar mee, mits hij goed onderhouden wordt. Dit gebeurt op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC, waar dagelijks duizenden instrumenten worden gesteriliseerd. Senior medewerker steriele hulpmiddelen Rishkanth Narsing: “Als de instrumenten niet meer aan de norm voldoen, worden ze meegegeven aan de ijzerboer. Dit gaat om zo’n vierhonderd kilo ijzer per jaar.”

Omsmelten tot nieuwe instrumenten
Vanaf nu komt hier verandering in: elk kwartaal haalt Narsing afgekeurde instrumenten op bij de drie locaties van het ziekenhuis: HMC Bronovo, HMC Westeinde en HMC Antoniushove. Die worden vervolgens opgenomen in het programma ‘Circulair Instrumentbeheer’ van Van Straten Medical, producent, reparateur en leverancier van chirurgisch instrumentarium. Een groot deel van deze instrumenten wordt gerepareerd: “Zo’n 85 procent van wat wordt weggegooid, kan na reparatie en onderhoud nog geruime tijd mee”, vertelt Bart van Straten, General Manager van Van Straten Medical. “Het deel dat echt niet meer voldoet, wordt omgesmolten. Van deze grondstof maken we weer nieuwe medische producten.”

Uniek in de wereld
Volgens Van Straten is het uniek in de wereld dat medische instrumenten worden gerecycled tot nieuwe instrumenten: “Er is in de ziekenhuiswereld ontzettend veel afval, terwijl er wel een klimaatakkoord is ondertekend waarin Nederland toezegt meer voor het klimaat te gaan doen. Deze recycling past hier goed bij. HMC is in dit project de grootste deelnemer in de regio Haaglanden: het ziekenhuis heeft 76.000 instrumenten in gebruik. Het is dan ook geweldig dat ze hieraan meedoen.”

Minister Bruins
Ook de politiek heeft duurzaamheid in de zorg hoog op de agenda staan: minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport ondertekende woensdag 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Bruins: “De zorg werkt hard om mensen beter te maken maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler.” Met de Green Deal maken 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven, waaronder Van Straten Medical, afspraken om de zorg in Nederland duurzamer te maken.