HMC in de media in 2020: ‘Ik had op een gegeven moment mijn eigen cameraman’

18 december 2020

Van het NOS journaal tot Omroep West en van Dries Roelvink tot Koning-Willem Alexander. HMC stond nog nooit zo in de schijnwerpers van de media als in dit opmerkelijke jaar. Reden genoeg voor een terugblik met twee hoofdrolspelers die HMC dit jaar vaak in de media vertegenwoordigden: internist-infectioloog Luc Gelinck en SEH-arts Geesje van Woerden.

“Het is een extreem hectisch jaar geweest,” blikt infectioloog Luc Gelinck terug op 2020. Een jaar waarin protocollen en richtlijnen continu veranderen, met een ziekte die veel vraagtekens geeft, maar waar ook zorgen zijn over zieke collega’s en voorraden van beschermingsmaterialen. “In het begin waren veel medewerkers bang om ziek te worden. Het eerste dat ze deden was de infectioloog bellen.”

mediamoment_0_geesje.jpg

SEH-arts Geesje van Woerden herkent wat haar collega zegt. “In het begin van het jaar, toen het coronavirus nog in China was, waren we bij HMC al druk met voorbereiden, maar we wisten niet zo goed waarop. We wisten op een gegeven moment vanuit Brabant: het kan van de ene op de andere dag ook bij ons zo heftig zijn.” Na de eerste coronapiek wordt het op de SEH van HMC niet rustiger. “Het aantal mensen dat we in beschermpakken hebben gezien is het hele jaar vergelijkbaar gebleven. We hebben ons eindeloos aan- en uitgekleed. Achter de schermen hebben we ons hard voorbereid op de tweede piek: die kwam sneller dan gehoopt.”

Huisexpert

Naast de extra drukte die de zorg voor Covid-patiënten met zich meebrengt, worden beide artsen tijdens de crisis vaak gevraagd om hun expertise te duiden in de media. “Ik had op een gegeven moment mijn eigen cameraman,” lacht Luc Gelinck als hij dezelfde persoon in korte tijd bij HMC ziet langskomen voor opnames van EenVandaag en Nieuwsuur. Bij EenVandaag wordt Gelinck al snel geadopteerd als huisexpert om ook in de studio de ontwikkelingen van het coronavirus te duiden. “Dit kost vooral tijd buiten de minuten dat je in beeld bent. Op een gegeven moment was heel Nederland viroloog geworden. De redactie zocht een deskundige om mee te sparren en wilde nieuwe ontwikkelingen vaak bij mij toetsen.”

Verhalen van de frontlinie

Ook Geesje van Woerden werkte in 2020 aan veel media-optredens mee. Zo was ze onder meer te zien bij EenVandaag, Omroep West, het NOS journaal en gaf ze interviews aan de Volkskrant en NRC. “Ik had nog niet veel media-ervaring, dus dat was vooral in het begin best spannend. Bij de eerste interviews had ik mij erg goed voorbereid, maar ik leerde al snel dat het vooral om de grote lijnen gaat en dat je het verhaal het beste simpel kunt houden, zonder medische termen. Als je vertelt hoe het in de praktijk gaat, is er ook geen fout antwoord.” Bij het item van de NOS over de topdrukte op de SEH werd Van Woerden last-minute gebeld of ze de situatie op camera dit wilde toelichten. “Ik vond het belangrijk om dat interview te doen, zodat de kijker ook de verhalen hoort van degene die dicht bij het vuur staan.”

Trots om hun dokter op tv te zien

“Het is bijzonder om ineens onderdeel te worden van de mediadynamiek,” vult Luc Gelinck aan. “Op Radio 1 heb ik verteld dat met een mondkapje naar buiten gaan net zo effectief is als met een condoom om over straat te lopen. Daar heb ik wel veel aandacht mee getrokken. Maar ik blijf daarbij: je moet het mondkapje wel op de juiste manier en juiste moment gebruiken.” Het media-item bij het 20 uur journaal over agressie zorgde verreweg voor de meeste reacties. “Veel chronische patiënten die ik al 10 jaar behandel, vertelden mij trots te zijn om hun dokter op tv te zien. Dat is wel bijzonder. Ze gaven aan het erg te vinden dat wij met dit soort agressie te maken krijgen. Het is goed geweest dat we bij zo’n groot medium als het NOS journaal ons verhaal kwijt konden. De volgende dag merkte je al dat patiënten en familie door dat item meer begrip hadden als ze moesten worden overgeplaatst. Dat helpt HMC, maar ook andere ziekenhuizen.” Van Woerden: “Als je terugkijkt wie HMC in de media tijdens de coronacrisis hebben vertegenwoordigd, dan vind ik het mooi om te zien dat dit heel gevarieerd is: longarts, infectioloog, SEH-arts, Raad van Bestuur. Dat laat goed zien dat we het in HMC met zijn allen doen. Het is echt teamwork geweest.”

Benieuwd naar de 20 mediahoogtepunten van 2020? 20mediahoogtepunten.png
Beleef het jaar terug via deze link!