HMC goed voorbereid op oud en nieuw: acute zorg gaat altijd door

31 december 2020

Oud en nieuw is voor de zorgprofessionals van HMC zeker geen moment van ontspanning. Net als in de eerste golf van dit jaar, en nu volop in de tweede golf, is de druk op ons ziekenhuis nog steeds erg groot.

Zoals elk jaar is HMC extra goed voorbereid op oud en nieuw en wordt er gewerkt in een crisisstructuur. “We werken intensief samen met verschillende partijen in de regio om oud en nieuw zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Zo hebben we op verschillende niveaus nauwe afstemming met de veiligheidsregio, maar is er ook continu overleg met onder meer de gemeente Den Haag, de politie en de andere ziekenhuizen in de regio,” vertelt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. “De SEH van HMC Westeinde is een van de grootste spoedeisende hulpen van Nederland en goed uitgerust op onverwachte omstandigheden, maar toch maken wij ons zeker zorgen over de komende oudjaarsnacht. Door het nog steeds hoge aantal covid-19 besmettingen is de druk op ons ziekenhuis nog steeds veel te hoog.” Extra bedden vrijmaken is geen optie, vertelt Wolf. “Zowel in de kliniek als op de IC zijn de grenzen aan bedden bereikt. Patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in de regio of in het land is een groot probleem omdat overal te weinig bedden zijn.”

Houd je aan de regels

Daarbij is het ook voor HMC in deze periode een uitdaging om de roosters van het personeel rond te krijgen. Ook HMC heeft te maken met Covid-19 besmettingen onder medewerkers. Personeel blijft thuis bij milde klachten zodat altijd veilige zorg kan worden geboden. Wolf: “Onze medewerkers werken al een lange tijd keihard om de zorg te blijven bieden en sommige professionals zijn daardoor overwerkt. Het is voor ons ook nog onduidelijk wanneer onze medewerkers aan de beurt zijn voor een vaccin. Namens onze zorgprofessionals kan ik daarom ook niet genoeg benadrukken: houd je ook tijdens oud en nieuw, maar ook daarna aan de voorzorgsmaatregelen.”

Acute zorg

Door de ongewone omstandigheden van dit jaar is HMC extra alert. HMC is niet alleen voorbereid op covidzorg, maar als level-1 traumacentrum heeft HMC ook extra capaciteit voor andere acute zorg, denk aan verkeersongelukken en slachtoffers van vuurwerkletsel die ondanks het vuurwerkverbod niet kunnen worden uitgesloten. We hebben twee speciale traumakamers voor acute hulp aan slachtoffers van een groot ongeval. Uiteraard gaat alle acute zorg, ook tijdens oud en nieuw, altijd door.