HMC gaat over naar fase rood

16 oktober 2020

Door de aanhoudende toestroom van patiënten met Covid-19 is HMC genoodzaakt om de reguliere zorg verder af te schalen. Samen met de andere ziekenhuizen in de regio gaat HMC over naar fase rood.

Patiënten krijgen persoonlijk bericht als een afspraak of operatie wordt uitgesteld. De acute zorg, inclusief oncologie, gaat altijd door.

Ondanks dat we voortdurend patiënten buiten de regio uitplaatsen, is de capaciteit onvoldoende om de stroom Covid-patiënten op te vangen. Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) heeft daarom besloten dat alle ziekenhuizen in regio West minimaal 60% van hun electieve zorg afschalen, om zo voldoende capaciteit te creëren voor Covid-patiënten.

Ook in HMC moeten we structureel meer bedden voor Covid-patiënten op de afdelingen vrijmaken en de Intensive Care Unit (ICU) opschalen. Omdat het grootste deel van onze electieve zorg in HMC Bronovo plaatsvindt, is voor ons het sluiten van de OK en de verpleegafdelingen in HMC Bronovo dit weekend de meest logische stap. Daarnaast stoppen we electieve programma's in HMC Antoniushove. "Wij schalen hiermee in totaal 80 tot 90% van onze electieve zorg af," vertelt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van HMC. "Een groot deel van onze collega's dat in HMC Bronovo werkt, kan zo de afdelingen in HMC Westeinde en HMC Antoniushove ondersteunen. Zo kunnen we de zorg voor Covid-patiënten beter verdelen én de traumazorg in HMC Westeinde borgen. Dit is opnieuw een ingrijpend besluit, maar de toestroom van het aantal Covid-besmettingen naar ons ziekenhuis zorgt voor een urgente situatie."

Goed om te weten: de poliklinieken, de poliklinische OK (POK), centrale sterilisatie-afdeling (CSA) en de preoperatieve screening (POS) in HMC Bronovo blijven open.

De poliklinische en spoedzorg gaat door
De zorg voor patiënten gaat zoveel mogelijk door. We bieden niet alleen zorg aan patiënten die corona hebben. Vanzelfsprekend kunt u bij ons terecht als u met spoed zorg nodig heeft, zoals traumazorg, verloskunde, hersenchirurgie of kankerzorg. Ook voor niet-spoedeisende vragen kunt u na verwijzing van uw huisarts gewoon contact met ons opnemen. De poliafspraken gaan in principe (telefonisch) gewoon door. Ook diagnostische onderzoeken (zoals lab- en radiologisch onderzoek) gaan op al onze locaties normaal gesproken door.

Niet-acute operaties stellen we uit
Door de toename van het aantal coronapatiënten, moeten we helaas een deel van onze reguliere zorg uitstellen. Het gaat hierbij om planbare (niet-acute) operaties. Per patiënt wegen onze specialisten zorgvuldig af of een operatie uitgesteld kan worden. We vinden het heel vervelend dat deze patienten nu moeten wachten. Onze specialisten blijven deze patienten wel zoveel mogelijk op de polikliniek zien om hun situatie in de gaten te houden.