HMC-epidemioloog Christien van der Linden doet onderzoek naar eigen moeder

11 juni 2020

Dubbel bijzonder! Christien van der Linden, verpleegkundige en epidemioloog bij HMC, deed wetenschappelijk onderzoek naar haar eigen moeder. Samen met HMC-neuroloog Ido van den Wijngaard én haar twee dochters Shanna en Naomi.

Iedere zaterdagochtend stapt ‘oma’ Van der Linden (92) op de fiets richting haar dochter en kleindochters. Ze woont nog zelfstandig, maar houdt van gezelligheid met familie en speelt er in het weekend graag spelletjes. Wanneer ze op een decemberdag in 2017 niet komt opdagen, gaan de alarmbellen bij dochter Christien en kleindochters Shanna en Naomi direct rinkelen.

Shanna fiets er heen en vindt haar oma thuis op de grond, met een verminderd reactievermogen. Ze belt een ambulance, die er binnen vijftien minuten is.

Mevrouw Van der Linden blijkt getroffen door een beroerte. Het stolsel in haar hersenen wordt binnen 24 uur verwijderd. Met succes! Al snel is mevrouw Van der Linden overdag weer net zo pienter als ze altijd was. Wel heeft ze in het neuro vasculair centrum van Haaglanden Medisch Centrum, waar ze een anderhalve week moet blijven, ‘s nachts last van angsten en verwardheid.

Vroeger was de zorg bij mensen na een beroerte vooral gericht op revalidatie en het leren omgaan met de restverschijnselen. ,, In het geval van mijn moeder had dat betekend dat ze niet meer de oude zou zijn geworden”, vertelt Christien van der Linden, epidemioloog, verpleegkundige én onderzoekster bij HMC. ,,Inmiddels worden sinds een paar jaar de stolsels in de hersenen na een infarct verwijderd. De ‘tijdlijn’ waarin dit moet gebeuren, is ook nog eens opgeschoven van binnen 6 uur naar binnen 24 uur na het incident. Die twee factoren samen, hebben er voor gezorgd dat mijn moeder wel helemaal de oude is geworden. We zijn inmiddels twee jaar verder en kunnen wel concluderen dat haar leven is gered. Daar zijn we enorm dankbaar voor!”

Onderzoek
Samen met HMC-neuroloog Ido van den Wijngaard én met haar dochters Shanna en Naomi deed Christien onderzoek naar deze casus. Shanna werkt als doktersassistente in opleiding, op de Spoedeisende Hulp van HMC. Naomi is gezondheidszorgeconoom en epidemioloog bij AstraZeneca in Den Haag en EMC in Rotterdam.

“Bij dit specifieke onderzoek zijn we vooral op zoek gegaan naar de voor behandelaars soms lastige afweging van vroegtijdig ontslag naar een zelfstandige thuissituatie tegenover een wat langere opname bij kwetsbare patiënten”, vertelt Christien. “Ik denk dat het heel belangrijk is om dit soort praktijkgericht onderzoek te doen, zodat we de medische en verpleegkundige zorg nog verder kunnen verbeteren, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.”

Beetje gek
Christien doet vaker onderzoek, maar dit keer was het voor haar extra bijzonder. “Allereerst omdat het een onderzoek is naar één patiënt, een zogeheten ‘case studie.’ Dat is al heel anders dan de onderzoeken die ik eerder heb gedaan naar veel grotere groepen patiënten. En dan gaat het ook nog eens om je eigen moeder en oma! Bijzonder dus, maar ook best een beetje gek!”

Het onderzoek van Christien, Shanna, Naomi en Ido is onlangs gepubliceerd in British Medical Journal. Lees het hier.