HMC en kraamzorgorganisaties starten samenwerking: ‘veilig en net als thuis’

2 juni 2020


Vanaf mei maakt HMC gebruik van een poule van externe kraamverzorgenden, die in HMC poliklinische bevallingen begeleiden. HMC en tien kraamzorgorganisaties uit de Haagse regio zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.

Zwangere vrouwen kunnen, wanneer er geen medische reden is voor een bevalling in het ziekenhuis, kiezen tussen thuis bevallen of poliklinisch in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling is er altijd een kraamverzorgende aanwezig. Bij poliklinische bevallingen in het ziekenhuis is dat een verpleegkundige, die vaak meerdere bevallingen tegelijk begeleidt. Dankzij deze nieuwe samenwerking krijgt een vrouw die poliklinisch komt bevallen in ons ziekenhuis een kraamverzorgende aan haar zijde, die één-op-één zorg aan haar levert.

Danielle Horbach, Raad van Bestuur, is trots op de nieuwe samenwerking: “Een bevalling is een bijzonder en uniek moment in het leven. De zorg en begeleiding bij een poliklinische bevalling in ons ziekenhuis willen we zo optimaal mogelijk organiseren. De professionele en liefdevolle inzet van externe kraamverzorgenden die een vrouw tijdens haar gehele bevalling in HMC bijstaat, is een belangrijk onderdeel hiervan. We zijn dan ook zeer verheugd over en trots op deze nieuwe samenwerking in de Haagse regio’.

Veilig bevallen

De externe kraamverzorgende komt alleen bij vrouwen die poliklinisch in HMC gaan bevallen. Kim Boers, gynaecoloog in HMC: ‘Op het moment dat de bevalling toch minder voorspoedig gaat en medische hulp vereist is, wordt de bevalling overgenomen door een arts en verpleegkundige van de verloskamers. De benodigde kennis en expertise als medische voorzieningen zijn dan direct beschikbaar. Een poliklinische bevalling, waarbij een kraamverzorgende nu ook in het ziekenhuis mag assisteren, is daarmee net als thuis. En ook in deze tijd met het coronavirus, kan dat in HMC veilig voor zowel moeder als kind’.

Streven

Door deze nieuwe samenwerking met 10 kraamzorgorganisaties kan 75% van de poliklinische bevallingen in HMC worden voorzien van assistentie door een externe kraamverzorgende. Het streven is dat HMC per 1 januari 2021 alle poliklinische bevallingen door externe kraamverzorgenden laat assisteren.

Deelnemers

De deelnemende kraamzorgorganisaties zijn:

  • BabyCare Kraamzorg
  • BbyZorg
  • Beschuit met muisjes Kraamzorg
  • Bureau Klasse Kraamzorg
  • Coöperatie Kraamzorg UA: Kraamcentrum Happiness
  • Handle with Care
  • Lieve Kraamzorg
  • Naviva Kraamzorg
  • Nieuw Leven Kraamzorg
  • Ysa Care Kraamzorg