HMC dankbaar voor eerste vaccins

5 januari 2021

Artsen en verpleegkundigen van Haaglanden Medisch Centrum die werkzaam zijn op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en de Covid-afdelingen en die direct contact hebben met coronapatiënten krijgen vanaf morgenmiddag de eerste coronavaccinaties toegediend.

682 medewerkers van HMC komen volgens de landelijke richtlijnen voor de eerste vaccinatieronde in aanmerking. Het gaat om de medewerkers die van essentieel belang zijn voor de coronazorg in het ziekenhuis. De eerste BioNTech/Pfizer-vaccins worden morgenmiddag bij HMC verwacht. “Wij zijn goed voorbereid om dan direct te beginnen met het toedienen van de eerste vaccins,” vertelt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf, die dankbaar is dat het vaccineren in het Haagse ziekenhuis snel kan beginnen. “De vaccins zijn voor ons een erg belangrijke stap. Door personeel in de frontlinie te vaccineren, verwachten we minder uitval door ziekte of quarantaine en kunnen we zowel de covid-zorg als de acute zorg beter blijven borgen. We zijn heel dankbaar dat onze mensen in de frontlinie eerst gevaccineerd mogen worden, dat is een geweldige opsteker.”

HMC heeft in een vroeg stadium al voorbereidingen getroffen. Zo is een werkgroep opgericht met medewerkers van verschillende afdelingen om het vaccineren zo snel, veilig en zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Dit gebeurt in directe afstemming met het landelijke beleid en het ROAZ, dat de verspreiding van de vaccins regionaal coördineert. “We streven ernaar om binnen 5 dagen de vaccins toe te dienen,” legt Wolf uit. “Op basis van onze planning bestellen we dagelijks vaccins om zo te zorgen dat er geen vaccins verloren gaan.”

vrijwillig

Naast het vaccineren van eigen zorgmedewerkers, helpen de zorgprofessionals van HMC met het vaccineren van de medewerkers van de ambulancediensten. De vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Over drie weken volgt daarom een tweede ronde waarbij de eerste groep een tweede vaccinatie krijgt. Het besluit om te vaccineren is voor iedereen van HMC vrijwillig. “We hopen in het belang van de zorg dat spoedig ook al onze andere medewerkers en patiënten aan de beurt zijn om te worden gevaccineerd.”