HMC-chirurg Anne van der Pool: ‘Ik wil weten hoe mijn patiënt in het leven staat’

12 maart 2019

In de spreekkamer van colorectaal chirurg Anne van der Pool beslissen patiënten mee over hun behandeling voor endeldarmkanker. En dat kan tot een andere uitkomst leiden dan ze zelf had verwacht.

‘Bij hem dacht ik: hij kan het aan. Een man van 75 jaar, hoog opgeleid, staat nog volop in het leven. Als ik de tumor opereer, alles verwijder, dan heeft hij een stoma maar is wél genezen. Maar hij zei: een stoma lijkt mij vreselijk!’ Van der Pool was oprecht verbaasd over de beslissing van haar patiënt.

We zijn op de polikliniek chirurgie in HMC Antoniushove. Van der Pool is net klaar met haar spreekuur. Ze spreekt snel, razendsnel, gedreven. Als het over haar patiënten gaat, vertraagt ze haar tempo. Het onderwerp ‘samen beslissen’ fascineert haar. Arts en patiënt beslissen, als het mogelijk is, steeds vaker samen over het medisch traject. ‘Alleen, als arts, weet ik niet altijd wat het beste is voor mijn patiënt,’ zegt Van der Pool.

Welke behandeling past bij je?

‘Ik vraag aan mijn patiënten: open jezelf, dat maakt het voor mij makkelijker. Als arts heb ik de expertise, maar hoe sta jij in het leven? Wat wil je nog kunnen doen en welke behandeling past bij je?’ Ook niet-opereren kan een optie zijn.

Van der Pool gelooft dat als je samen met je patiënt ergens achter staat, hij of zij de behandeling en de gevolgen daarvan beter aan kan.’ Hier is tijd en ruimte voor nodig. En ja, die moet je durven nemen als arts. En stap voor stap. ‘Het moet soms bezinken’.

Verrassende keuzes

‘Bij endeldarmkanker zit de tumor laag, de kans op een stoma is groot,’ legt van der Pool uit. Opereren of besparend behandelen? Wel of geen stoma? Dat zijn de keuzes die haar patiënten in betrekkelijk korte tijd moeten maken. Waarschijnlijk één van de moeilijkste beslissingen in hun leven. Maar soms ook niet. ‘Bedankt voor het college,’ zei net een van mijn patiënten in de deuropening bij het vertrek. Daar moest ik wel om lachen. Alle voor- en nadelen had ik uitgelegd, maar hij had zijn keuze al gemaakt’.

Patiënten kiezen soms ook bewust voor een stoma. Van der Pool behandelde een man van 84 jaar die zorgde voor zijn vrouw. ‘Geef mij dat stoma, dan ben ik sneller hersteld’. Zijn vrouw had zijn hulp nodig en hij kon weer drie keer per week op de fiets naar zijn voetbalclub om vrijwilligerswerk te doen. Hij wilde niet het lange traject in van radiotherapie met mogelijk extra complicaties.

Casemanager

‘’Hebben jullie nog seksueel contact?’ Die vraag stelt Van der Pool sinds kort ook in haar spreekkamer. ‘We hebben binnen ons team een les gehad over seksuologie en de lange termijn gevolgen van radiotherapie en chirurgie. Zeer interessant. Na deze therapieën is er bijvoorbeeld een kans op impotentie. Dat weet niet iedereen’. Van der Pool benadrukt de belangrijke rol van de casemanagers. ‘Ze horen een groot deel van het verhaal van de patiënt. Dat maakt het compleet’.

Van der Pool is nog jong, 37 jaar. Ze heeft na haar studie en opleiding tot chirurg in Rotterdam bewust gekozen voor HMC. ‘Ik ben chef de clinique en werk hier aan verdieping gedurende twee jaar’. Dit ziekenhuis heeft een topteam op het gebied van de open rectumchirurgie, waaronder de chirurgen Marinelli, Van der Sijp en op laparoscopisch gebied met Van Acker en Westerterp. Dit gaf voor haar de doorslag om ‘chef de clinique’ te worden in Den Haag en Leidschendam. ‘Ik schroom niet om de jarenlange expertise van mijn collega’s erbij te halen, al mijn patiënten bespreken we binnen ons team,' aldus Van der Pool.

‘Ze kunnen mij een 10 geven voor begripvol zijn’, maar…

‘Ik vind het belangrijk om samen met de patiënt de beslissing te nemen. ‘Maar’, vervolgt Van der Pool, ze kunnen mij een 10 geven voor begripvol zijn in de spreekkamer, uiteindelijk gaat het erom hoe goed ik de patiënt opereer. Is het technisch haalbaar en leeft de patiënt hierdoor langer ‘.

14 maart is chirurg Anne van der Pool gastspreker op het Informatieplein Oncologie in HMC Antoniushove. Het thema van haar presentatie is ‘samen beslissen’.

Wat ik de bezoekers deze avond wil meegeven? ‘Er zijn vast patiënten in de zaal die net te horen hebben gekregen dat ze darmkanker hebben. Dat ze mogen vragen, mogen nadenken en zeggen: dit is het besluit waar ik mee kan leven’.

Wilt u onze chirurg Anne van der Pool ontmoeten?

In het kader van de darmkankermaand organiseert het Informatieplein Oncologie een thema-avond over Samen beslissen. Samen beslissen gaat over samen kijken welke behandeling het beste bij je past, want ieder mens is uniek en elke tumor ook.

Gastsprekers zijn HMC-chirurg Anne en Harrie Keusters. Harrie Keusters, ex-patiënt en auteur van het boek ”Nooduitgang”. Hij is niet alleen ervaringsdeskundige, maar werkt momenteel ook aan een nieuw boek over patiëntervaringen bij (endel)darmkanker.


• Datum: 14 maart 2019
• Locatie: HMC Antoniushove, Informatieplein Oncologie
• Inloop vanaf 18.30 uur
• Tijd van 19.00 - 21.00 uur