Hitte zorgt voor recordaantal bezoeken op de SEH

7 augustus 2018

In juli werd op de SEH van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) een recordaantal patiënten behandeld. Maar liefst 7.644 patiënten werden behandeld. “Dit heb ik in dertig jaar nog nooit meegemaakt.”

De grootste stijging was merkbaar in HMC Bronovo: hier werd de afgelopen vijf jaar gemiddeld 1842 patiënten gezien, zo’n 60 per dag. Afgelopen juli schoot het aantal omhoog naar 2640 patiënten, zo’n 85 per dag. Dat is bijna de helft meer.

Emotioneel oververhit door warme weer

“Mogelijk is het warme weer van invloed op de aantallen”, vertelt Christien van der Linden, klinisch epidemioloog bij HMC, die de statistieken bestudeerde. “Het is bekend dat er een relatie is tussen een toename van de temperatuur buiten en het aantal spoedopnames op de SEH.” Het personeel van de SEH geeft aan de afgelopen weken veel meer patiënten te zien na ongevallen met scooters en E‐bikes, mogelijk omdat meer mensen erop uit trekken met het mooie weer. Er zijn slechts enkele patiënten geweest met duidelijke klachten van oververhitting, maar vooral veel mensen die na een forse alcoholinname na een ruzie in een emotioneel oververhitte toestand op de SEH belandden.

Werkdruk

Het personeel ervaart vooral de late avonden en nachten als een zware belasting. Zorgmanager van de SEH van HMC Westeinde, Frans de Voeght: “Al bijna dertig jaar werk ik op deze SEH en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dankzij een enorme inzet kon het SEH-personeel de extra toeloop van patiënten goed aan: beide SEH-afdelingen hebben zich niet ‘vol’ hoeven melden. Niet alleen door de samenwerking met iedereen op de SEH, maar zeker ook met het personeel van de verpleegafdelingen.”