‘Het nieuwe Moeder- en Kindcentrum is dé plek voor innovatieve én persoonlijke zorg’

27 januari 2021

Zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Maar ook steun en goede zorg als de zwangerschap niét vlekkeloos verloopt of als een kind ziek is. Alle aandacht voor (aanstaande) moeders en kinderen komt straks samen in een gloednieuw Moeder- en Kindcentrum (MKC) in HMC Westeinde. Naomi Nathan (clustermanager Vrouw en Kind én Oncologie) en medisch manager/gynaecoloog Kim Boers vertellen hoe het MKC eruit komt te zien.

De bouw van een nieuw Moeder- en Kindcentrum op HMC locatie Westeinde is afgelopen zomer van start gegaan. In dit moderne en comfortabele gebouw komt de zorg voor (aanstaande) moeders, baby’s en kinderen straks zoveel mogelijk samen. Naomi Nathan en Kim Boers zijn sinds jaar en dag betrokken bij vrouw- en kindzorg in HMC. Kim vooral vóor de schermen en Naomi erachter.

Kim: “In Den Haag en omstreken kennen vrouwen mij misschien van hun bevalling. Ik werk inmiddels achttien jaar in HMC, aanvankelijk op de locatie Bronovo, sinds juni vorig jaar ben ik ook veel werkzaam op de locatie Westeinde. Bevallingen gebeuren sindsdien in het Westeinde, maar de poliklinische zorg – denk aan echo’s, onderzoeken, preconceptie-gesprekken en controles – gaat in Bronovo als vanouds gewoon door.” Zo houden we de zorg dichtbij voor de vrouwen van onder meer Benoordenhout, Wassenaar, Voorschoten en Voorburg-Leidschendam.

Naomi: “Als manager van de afdelingen Vrouw en Kind en Oncologie in het ziekenhuis sta ik niét dagelijks oog in oog met (zwangere) vrouwen, maar ik ben achter de schermen wel degelijk met hen bezig. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat gynaecoloog Kim en haar collega’s – artsen, verpleegkundigen, verloskundigen in praktijken elders, en ga zo nog maar even door – de beste zorg kunnen verlenen die er is.”

Kim: “De grootste verandering op het gebied van moeder- en kindzorg de afgelopen jaren? Dat is toch wel dat we klinische zorg rondom verloskunde meer op één plek is gecentraliseerd: in HMC Westeinde.”

Naomi: “In plaats van twee teams van verpleegkundigen en artsen op twee locaties, Bronovo en Westeinde, hebben we nu één groot gespecialiseerd team. We hebben onze krachten gebundeld en kunnen voor (aanstaande) moeders in Den Haag en omstreken daardoor nog meer betekenen. In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum, dat rond het najaar van 2021 open zal gaan, komen al onze ambities bij elkaar. Daar kijken we naar uit!”

Lees verder onder de foto

kim_boers_en_naomi_nathan_managers_moeder_en_kindzorg_klein_formaat.jpg

Family Integrated Care
Kim
: “Met de komst van het Moeder- en Kindcentrum zetten we een stap verder richting Family Integrated Care. Oftewel: gezinsgeïntegreerde zorg. Dat houdt in dat de zorg niet alleen óver het kind en de ouders gaat, maar dat zij er actief bij betrokken worden. We willen het gezin zoveel als mogelijk bij elkaar opgenomen houden, en de ouders zelf de regie laten nemen. Dat maakt de overgang naar huis ook vloeiender. Voorheen informeerden wij als professionals vanuit onze expertises, nu betrekken we de patiënt en familie vanaf het begin bij het proces. ‘Wie wil je meenemen naar de bevalling? ‘ ‘Wat zijn de wensen rondom de zwangerschap en rondom bevallen in ons ziekenhuis?’ en in het geval van oudere kinderen ‘Waar heeft het kind behoefte aan?’ Wij bieden objectieve informatie over de opties en behandelingen, zodat de patiënt weloverwogen beslissingen kan nemen. Denk aan pijnstilling tijdens de bevalling, of mogelijkheden op het gebied van de veiligste manier van bevallen,”

Naomi: “De patiënt heeft tegenwoordig meer en meer de regie in bepaalde processen. In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum bouwen we dat verder uit.”

Eén van de dingen waar bovendien stevig op wordt ingezet in het nieuwe MKC, is de mogelijkheid tot bevallen in bad.

Naomi: “De afgelopen twee jaar is de belangstelling voor bevallingen in bad enorm toegenomen. Dat is een beetje over komen waaien uit Scandinavië en Engeland. Bevallen in bad heeft veel positieve effecten. Onlangs hebben we, naast de baden die we al hadden, een luxe, verstelbaar bad aangekocht. In het nieuwe MKC komen maar liefst zes van die baden te staan. Daarnaast hebben we ook opblaasbaden.”

Kim: “En we breiden de mogelijkheid tot thuismonitoring verder uit. Zwangere vrouwen met een medische indicatie die eigenlijk moeten worden opgenomen, kunnen langer thuis blijven. Ze maken zelf, thuis, een hartfilmpje van de baby in de buik. Telefonisch hebben ze dagelijks contact met HMC-verloskundigen, die op afstand de situatie monitoren en beoordelen, in samenspraak met de arts. Dat geeft een stuk minder stress dan een opname in het ziekenhuis. Het nieuwe MKC is dé plek voor deze innovaties.”

Naomi: “We ontwikkelen ons dus stevig op het gebied van innovaties, family integrated care en bevallen in bad. Maar wat net zo belangrijk is – of misschien wel het allerbelangrijkste – is dat een patiënt zich bij ons welkom voelt. Waar je ook vandaan komt, welke achtergrond je ook hebt, of wat je klacht of vraag ook is. We zien en horen iedereen en geven iedereen de persoonlijke aandacht en zorg waar hij of zij recht op heeft.”

Moeder- en kindzorg in HMC bestaat uit verschillende specialismen. Zorg speciaal voor vrouwen, zorg gericht op alles omtrent zwangerschap en bevallen en zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. In ons Moeder- en Kindcentrum komt straks alle klinische zorg voor moeder en kind samen. Dit betekent dat alle zorg die niet poliklinisch is in één gebouw te vinden is.

Alles over Moeder- en Kindzorg in ons ziekenhuis lees je hier.