Haagse burgemeester Van Zanen in gesprek met IC-verpleegkundige Anniek

3 november 2020

​De Haagse burgemeester Jan van Zanen spreekt deze weken coronahelden die zich elke dag inzetten voor de stad. Half oktober belde hij met Anniek Miggelbrink, IC-verpleegkundige in HMC. Hieronder lees je het interview.

De burgemeester voegt daaraan toe: "Het zorgpersoneel levert een enorme prestatie. Ik heb groot respect voor iedereen die zijn bijdrage levert: verpleegkundigen, artsen, medewerkers van zorginstellingen, medewerkers voor en achter de schermen. De komende tijd zal weer veel van jullie gevraagd worden, maar weet je gesteund."

Burgemeester: "Hallo Anniek, leuk om je te spreken. Vertel eens, wilde je altijd al verpleegkundige worden?

Anniek: "Nee, niet altijd. Ik ben begonnen als microbiologisch analist in ziekenhuis HMC. Maar ik wilde toch meer met mensen werken."

Burgemeester: "Hoe heeft corona jouw werk beïnvloed?"

Anniek: "Corona pakte vanaf maart heel de wereld in. Het verspreidde zich zo snel dat we achter de feiten gingen aanlopen. Ik vond de beelden die je je toen al in Italië zag indrukwekkend. Ik dacht al – dat moeten we hier niet hebben. Maar langzamerhand kwam het toch deze kant op."

Burgemeester: "Is er een verschil tussen maart en nu?"

Anniek: "In de eerste golf was de beddendruk voornamelijk op de IC. Nu zie je dat mensen eerder aan de bel trekken als ze klachten krijgen en op tijd een behandeling krijgen. Het is nu ook weer drukker op de IC, maar ook op de andere verpleegafdelingen. Dat geeft weer andere grote problemen."

Burgemeester: "Hoe is het met jezelf?"

Anniek: "Goed, ik ben gezond."

Burgemeester: "En wat vinden ze thuis ervan? Vinden ze het niet eng dat je dat werk doet?"

Anniek: "Nou, dat valt mee. Het afgelopen half jaar zijn mijn man en ik allebei druk aan het werk geweest. Dus dat gaat gewoon door. Ze horen de verhalen wel thuis en ze nemen ook de maatregelen. Want ze willen absoluut niet dat opa en oma het gaat krijgen. Maar ze zijn niet echt bang dat ik ziek word of zal overlijden."

Burgemeester: "Steeds dat blauwe pak aantrekken, mondkapje op, etc. Word je daar niet doodmoe van?"

Anniek: "Ondertussen ben je het wel een beetje gewend. Maar ik moet wel zeggen dat de lichamelijke en de emotionele belasting wel veel wordt. Het laatste half jaar hadden we ook geen moment gehad dat wij het een beetje rustig hadden op de IC. Normaal heb je het in de zomerperiode wel dat het wat afvlakt. Dat je een beetje bij kan komen. Dat is eigenlijk niet geweest. En vooral omdat we nu weer aan de tweede golf staan, merk ik dat de lichamelijke en emotionele belasting best wel hoog is en ik me afvraag hoe lang ik – en de zorg – dat vol kunnen houden."

Burgemeester: "Heb je afleiding? Werk je in de tuin of rij je paard of hou je van tennis?"

Anniek: "Ik sport graag. Ik loop hard. Ik heb een hele lieve hond die met mij naar buiten gaat. Dus ik heb me de afgelopen half jaar aan de maatregelen gehouden maar ook altijd de vrijheid gehad om met de hond buiten te gaan wandelen. Dat zorgt er wel voor dat ik een stukje ontlast werd. En ik moet ook zeggen: mijn collega's van de IC zijn stuk voor stuk allemaal toppers."

Burgemeester: "Heb jij een advies voor de mensen in de stad?"

Anniek: "We moeten het met z'n allen doen. Houd je zo veel mogelijk aan de maatregelen. We hebben er niks aan als maar een deel van de mensen dit doet. Deze coronapandemie is serieus. Ik hoop dat wij dit zo snel mogelijk onder de knie kunnen krijgen en volgend jaar allemaal weer een normaal leven kunnen hebben. Dat we weer verjaardagsfeestjes kunnen vieren en met z'n allen op het Plein een drankje kunnen doen. Bijt door de zure appel heen en houd je aan de maatregelen."

Burgemeester: "Dank je wel Anniek, ik zou het niet mooier kunnen zeggen. Wil je de hartelijke groeten doen aan alle collega's? Ik bewonder jullie allemaal zeer en heel erg bedankt dat ik met je mocht spreken."

Een deel van het interview werd gepubliceerd in De Posthoorn. Lees het hier.