Grotere kans op herstel na herseninfarct dankzij behandelkamer op spoedeisende hulp

31 mei 2018

HMC (Haaglanden Medisch Centrum) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een neuro-angio kamer op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).


Met deze faciliteit kan acute zorg bij herseninfarcten al op de eerste hulp afdeling worden verleend in HMC Westeinde. Dit scheelt minuten en deze minuten zijn cruciaal om de schade aan het hersenweefsel te beperken en de kans op herstel groter te maken. Want tijdverlies is hersenweefselverlies.

Elke seconde telt
De realisatie van de neuro-angio kamer past in een reeks maatregelen die HMC het afgelopen jaar heeft getroffen om de beroertezorg te optimaliseren. In landelijke richtlijnen is vastgelegd dat in elk ziekenhuis dat neurovasculaire zorg aanbiedt, binnen 60 minuten na binnenkomst op de SEH moet zijn gestart met de intra-arteriële behandeling (verwijdering van het stolsel uit de slagader in de hersenen) van het herseninfarct. In HMC Westeinde is de start van behandeling meestal binnen 45 minuten. Met een neuro-angio kamer op de SEH kan nu nog sneller worden gestart met behandelen.

Oorzaak snel in beeld
De neuro-angio kamer is voorzien van de modernste technieken, waarmee het afgesloten bloedvat – verantwoordelijk voor het herseninfarct - snel kan worden afgebeeld. Leverancier Philips leverde hiervoor een Azurion bi-plane neuro-angiografie systeem dat het mogelijk maakt om tegelijkertijd van verschillende kanten de bloedvaten in beeld te brengen. Dankzij de Clarity technologie worden de beelden gemaakt met een zeer lage stralingsdosis en een optimale beeldkwaliteit. Het Philips Azurion systeem is uitgerust met 3D opname functionaliteit voor het afbeelden van bloedvaten en het zachte weefsel waarmee kleine details zichtbaar gemaakt kunnen worden. Door gebruik te maken van deze technieken wordt vrijwel direct de oorzaak aangetoond waardoor de patiënt aansluitend de juiste behandeling krijgt.

Wat is een herseninfarct?
Een herseninfarct ontstaat doordat een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt. Vaak wordt dit veroorzaakt door een bloedstolsel in een van de slagaders in het hoofd. Dit stolsel blokkeert dan de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Daardoor krijgt dat deel geen zuurstof meer en raakt het hersenweefsel beschadigd. Hersenfuncties vallen daardoor uit. De uiteindelijke gevolgen kunnen zeer ernstig zijn, maar er kan ook een geheel of gedeeltelijk herstel optreden.

HMC is een belangrijke aanbieder in de regio Zuid-Holland van (acute) neurovasculaire zorg. Het ziekenhuis werkt hierbij nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Jaarlijks verwacht HMC ongeveer 200 mensen met een herseninfarct te behandelen in de neuro-angio kamer.

Bekijk het item over de neuro-angiokamer op Omroep West >>