Geestelijke verzorging HMC thuis voortgezet

2 november 2018

Guido Schürmann, geestelijk verzorger in HMC en secretaris van VGVZ

Binnenkort kunnen patiënten van HMC die naar huis mogen, ook daar aanspraak maken op geestelijke verzorging.

Dit meldt minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Voorheen kregen alleen mensen die in een instelling verbleven of thuiszorg ontvingen gesprekken met een geestelijk verzorgende vergoed. Daar komt nu verandering in.

Doorbraak

Guido Schürmann is geestelijk verzorger in HMC, en secretaris van de beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers (VGVZ). Deze beroepsverenging pleitte al jaren voor vergoeding in de thuissituatie. “Dit is een doorbaak”, stelt Schürmann, “want de behoefte aan gesprekken met een geestelijk verzorger stopt niet als iemand het ziekenhuis verlaat. Een patiënt kan bij ingrijpende gebeurtenissen behoefte hebben aan een gesprek, of antwoord willen op levensvragen. Een geestelijk verzorger biedt dan uitkomst.”

Schuld en schaamte

Schürmann komt als geestelijk verzorger op alle afdelingen van HMC: “Patiënten kunnen behoefte hebben aan een gesprek als ze bijvoorbeeld een heftige operatie moeten ondergaan, of wanneer hun leven in gevaar is. Dan kunnen er vragen naar boven komen, zoals: heb ik het in mijn leven wel goed gedaan? Wat gebeurt er na dit leven? Mensen kunnen in de knoop zitten over dat relaties op de klippen zijn, of dat ze hun kinderen niet meer spreken. Gevoelens van schuld en schaamte kunnen een rollen spelen. Als geestelijk verzorger heb ik vaak meer tijd voor een luisterend oor dan bijvoorbeeld het verplegend personeel.”

Ook voor niet-gelovigen

Het is een misvatting dat geestelijk verzorgers er alleen zijn voor mensen die gelovig zijn, vertelt Schürmann: “Ik ben er voor iedereen. Als ik naast het bed zit en iemand is niet gelovig, dan kost het mij geen moeite God er buiten te houden. Zingeving gaat over zoveel meer aan betekenis, ziektebeleving, familieverbanden, cruciale levensmomenten.” Voorheen vond de geestelijk verzorger van HMC het frustrerend om patiënten naar huis te zien vertrekken, zonder dat de geestelijk bijstand vervolgd werd. “Met het besluit van minister De Jonge kunnen we straks patiënten doorverwijzen naar geestelijke verzorging thuis. Dat is fijn voor hen én voor ons. Vooral als iemand naar huis gaat om te sterven, is de behoefte aan ondersteunende gesprekken groot.”

Extra geld

In het regeerakkoord staat dat 35 miljoen is gereserveerd voor geestelijke verzorging. De brief van De Jonge geeft uitsluitsel over 25 miljoen voor de jaren 2019 (10 miljoen), 2020 (10 miljoen) en 2021 (5 miljoen structureel). Schürmann: “Waarschijnlijk gaan patiënten van HMC de regeling in januari 2019 merken.”