Geen papieren recepten meer bij HMC

9 oktober 2019

Papieren recepten worden op termijn geschiedenis bij Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Patiënten krijgen straks hun recept niet meer op papier mee, maar deze gaat voortaan rechtstreeks digitaal naar hun apotheek. HMC en apothekersvereniging EFDH hebben hiervoor op dinsdag 8 oktober een convenant getekend. In de regio Haaglanden zijn 117 openbare apotheken bij dit convenant aangesloten. Tot eind van het jaar gaat in ieder geval 30% van alle recepten digitaal. Doel is om op termijn over te gaan op 100% digitaal.

Voordelen
 
Het eRecept kent vele voordelen. Het maakt zorg onder meer laagdrempeliger. Na een druk op de knop ligt het recept al bij de apotheek. De wachttijd in de apotheek wordt hierdoor verlaagd, omdat de apotheker het recept al heeft ontvangen. Ook is het een voordeel dat er minder papier wordt gebruikt (beter voor het milieu) en patiënten hun papieren recept niet meer kunnen vergeten.

Ook eventuele fouten bij het overschrijven van het recept door de apotheker, worden door de digitale toezending voorkomen. De nieuwe digitale werkwijze is ook minder fraudegevoelig.

Naast HMC werken ook de andere ziekenhuizen in de regio, Reinier de Graaf, het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis, met dit eRecept.

'Mooi voorbeeld'

Ingrid Wolf (links op de foto), de nieuwe bestuursvoorzitter van HMC, tekende het convenant namens het ziekenhuis: ‘Dit is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking vóór de patiënt, waar we bij HMC bewust op inzetten.’