Gastblog: 'Het meisje weegt nog geen anderhalve kilo'

16 november 2018

Hanneke aan het werk op de couveuse-afdeling.

Verpleegkundige Hanneke Bakker–Keijzer draagt zorg voor de couveusekindjes, en maakt hierdoor hele bijzondere momenten mee.

Het is 2 uur ’s nachts. Buiten waait het hard en slaat de regen tegen de ramen. Op de couveusekamer hangt zoals altijd een serene rust. Soms een klein kreuntje uit een wiegje, of een piepende monitor die de stilte doorbreekt. Het is weer tijd voor de verzorgingsronde. Ik pak op mijn gemak alle benodigdheden en loop rustig naar de couveuse toe.

Klein mensje

Ik til het dekentje van de couveuse op en daar ligt een heel klein mensje. Het is een meisje en ze weegt nog geen anderhalve kilo. Ik open zacht de deurtjes van de couveuse. Ik leg mijn handen heel voorzichtig op haar. Mijn linkerhand op haar hoofdje en mijn rechterhand op haar billen. Ik praat zacht tegen haar om haar wakker te maken. Twee kleine zwarte oogjes openen zich en kijken me aan. Ze gaapt een beetje en rekt zich wat uit.

Storm en regen

Heel rustig verzorg ik haar en speel in op haar signalen. Als ze aangeeft dat het te veel wordt, stop ik en geef haar de rust. Ik heb nog veel te doen, maar op dit moment telt alleen dit kleine meisje. Dit kleine wezentje dat afhankelijk is van mijn handelingen, van de rust die ik uitstraal. Na de verzorgingsronde geef ik haar weer de rust. Buiten blijft het stormen en regenen. Ik sluit weer rustig de doek op de couveuse en geniet van de warmte en de rust binnen. Wat een heerlijk beroep heb ik toch.\

Hanneke Bakker–Keijzer is senior Kinderverpleegkundige in Haaglanden Medisch Centrum (HMC)

Lees hier de vorige blog van Hanneke: 'De baby heeft moeite met ademen' >>