Elsevier Beste Ziekenhuizen; wederom bovengemiddelde score voor HMC

19 november 2019

Elsevier Beste Ziekenhuizen; wederom bovengemiddelde score voor HMC

De lijstjes met ziekenhuizen volgen elkaar snel op. Was twee weken geleden het AD aan de beurt met hun Ziekenhuis Top 100, vorige week bracht weekblad Elsevier haar jaarlijkse analyse van de medische zorg en patiëntgerichtheid van Nederlandse ziekenhuizen uit. HMC scoort wederom bovengemiddeld in deze lijst.

Ziekenhuizen krijgen een score per domein: veiligheid, effectiviteit, wachttijd en dienstverlening. "Al jaren achter elkaar scoort HMC goed in deze lijst van Elsevier”, aldus bestuursvoorzitter Ingrid Wolf: “Uit de analyse van Elsevier blijkt dat we bovengemiddeld scoren op patiëntgerichtheid. En daar ben ik trots op. In de kern draait het immers om die patiënten. Maar ik ben er niet minder trots op dat wij ook op medische zorg bovengemiddeld scoren. Dat we boven het landelijk gemiddelde zitten, bevestigt maar weer eens dat we op de goede weg zitten.”

556 indicatoren
Elsevier heeft 556 indicatoren gebruikt voor haar analyse over verslagjaar 2018. Een groot deel van de geselecteerde indicatoren is afkomstig uit sets van het Zorginstituut. Een kleiner deel komt voort uit cijfers van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en vanuit de Soncos-normen (Stichting Oncologische Samenwerking).

Bollen
Elsevier drukt de waardering uit in bollen, waarbij vier bollen de maximale score is. Het eindoordeel van Elsevier voor HMC is – net als over verslagjaar 2015, 2016 en 2017 een totaal van drie bollen (let op; deze beoordeling is gebaseerd op 2018).

In het totaaloverzicht van alle ziekenhuizen, is dit een bovengemiddelde score. De scores van de ziekenhuizen zijn openbaar op de website van Elsevier. Het achtergrondartikel Elsevier Beste Ziekenhuizen is alleen in te zien voor abonnees.