Eerste drie ziekenhuisartsen officieel gestart bij HMC

7 september 2016

Op donderdag 1 september zijn de eerste drie ziekenhuisartsen - Marjolein de Boom, Patrick Leemans en Rossana Giugliano - officieel gestart in HMC. Zij hebben de gloednieuwe profielopleiding Ziekenhuisgeneeskunde met succes afgerond. Hierbij wordt in drie jaar tijd een basisarts breed opgeleid tot een generalistische specialist die verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse klinische zorg. Waar de specialist zich op een specifiek onderdeel van de ziekte richt, weet de ziekenhuisarts veel van de algemene ziekteleer. De ziekenhuisarts is het aanspreekpunt voor patiënt en familieleden als meerdere specialisten de patiënt behandelen. De arts vervult zo een verbindende en coördinerende rol in het zorgproces.

Maandag 5 september feliciteerde de raad van bestuur van HMC de drie artsen met het behalen van het diploma en wenste hen veel succes. Renée Barge van de raad van bestuur gaf tijdens de bijeenkomst het belang van de functie weer: “De functie van ziekenhuisarts past goed binnen onze visie op de zorg; hij of zij moet een belangrijke plek krijgen binnen de klinische zorg. De komende periode zullen jullie hieraan in de praktijk vormgeven. Wij verwachten daar veel van ten aanzien van de kwaliteit van de zorg en de communicatie met betrokken familieleden én met de specialisten op de afdelingen”. HMC is één van de zeven ziekenhuizen die de opleiding aanbiedt.

Ziekenhuisarts Marjolein de Boom licht haar motivatie toe: “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik na mijn afstuderen merkte dat ik een generalistische dokter wilde zijn. Omdat toen de ziekenhuisartsopleiding nog niet bestond, heb ik de huisartsopleiding gevolgd. Daar merkte ik dat ik toch ook graag klinisch (dus in een ziekenhuis) voor patiënten wilde zorgen en toen was daar de ziekenhuisartsopleiding. Voor mij dus precies hoe ik patiëntenzorg voor ogen had. Als ziekenhuisarts zorg je, samen met de specialist, voor de hele patiënt en zodoende kun je als ziekenhuisarts de opname begeleiden en stroomlijnen, bijvoorbeeld door de multimorbiteit van de patiënt te behandelen, je te verdiepen in de zorgprocessen die de patiënt doorloopt en door ontslagprocedures te optimaliseren. Het kenmerkende van de ziekenhuisarts is de aandacht voor verbetering van kwaliteit van de zorg in de breedste zin van het woord. Doordat we ook zelf op de vloer werkzaam zijn, hebben we oog voor eventuele verbetermaatregelen en kunnen we implementatie hiervan goed vervolgen. Ik denk daarbij zelf aan het verbeteren van de communicatie met de eerste lijn en het fungeren als aanspreekpunt voor de eerste lijn.”