Dubbelinterview Ingrid Wolf en Annette de Boer: ‘Deze situatie was zo ontzettend ingrijpend voor onze mensen’

1 juli 2020

Met een openhartig dubbelinterview in het AD blikken HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf en Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden terug op de coronacrisis. De twee topvrouwen in de gezondheidszorg traden vorig jaar kort na elkaar aan en boden vervolgens samen met alle medewerkers en andere ziekenhuizen de coronacrisis het hoofd.

In het AD spreken beide bestuurders over de impact die de coronacrisis op hen heeft gehad. Ingrid Wolf moest met haar gezin in quarantaine nadat ze besmet met Covid-19 terugkwam van wintersport. Haar man thuis flink ziek te zien, maakte ook dat ze zich zorgen maakte over de medewerkers die elke dag aan het bed stonden of schoon maakten of andere werkzaamheden deden met een dreigend tekort aan beschermingsmiddelen: “Die verantwoordelijkheid heb ik echt heel erg met me meegedragen. Deze situatie was zo ontzettend ingrijpend voor onze mensen. Ook door de onzekerheid hoe lang deze extreme werkdruk zou duren.”

Steun
Ingrid Wolf en Annette de Boer hadden met de regionale zorgbestuurders tijdens de crisis elke ochtend om 8 uur telefonisch overleg. Ook in de weekeinden. Over onder meer de capaciteit op de ic’s en verdeling van beschermingsmiddelen. Annette de Boer is onder de indruk van de bereidheid elkaar te helpen in deze crisis in het belang van de patiënten: “Dat vond ik heel mooi om te zien. Mooi om daar deel van te mogen uitmaken. Je hebt elkaar er ook door leren kennen.”

Ingrid Wolf: “We proberen samen de goede vibe vast te houden. Aan dat gevoel draagt zeker bij dat we het met elkaar hebben gefikst. We zijn blij dat er geluiden zijn dat er meer mogelijk gaat zijn om meer samen te werken tussen ziekenhuizen. Dat is wel de bijdrage aan de gezondheidszorg van deze crisis. Voor patiënten is het ongelooflijk belangrijk dat we in Den Haag en omstreken topkwaliteit zorg blijven bieden.”


Benieuwd naar het volledige dubbelinterview in AD met Ingrid Wolf en Annette de Boer? Lees het hier.