Drie vragen over voeding en kanker

10 oktober 2018

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij de Wageningen Universiteit, zal alle ins en outs over voeding en kanker bespreken op onze thema-avond van HMC ‘Kans op borstkanker verkleinen’. Ze licht alvast een tipje van de sluier op.

1. Hoe groot is de rol van voeding bij het ontstaan van kanker?
“Groot. Veel mensen denken dat erfelijkheid de grootste rol speelt bij het krijgen van kanker, maar dit aandeel is maar vijf tot tien procent. Dertig tot veertig procent van de meest voorkomende kankersoorten, zoals darmkanker, borstkanker en prostaatkanker kan voorkomen worden door gezond eten, meer bewegen en niet roken. De oorzaak van darmkanker is in de helft van de gevallen door voeding te verklaren.”

2. Wat is de hardnekkigste fabel over voeding en kanker?
“Dat suiker kankerverwekkend is. Dit wordt door geen enkel wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Ook wordt er onterecht gedacht dat je kanker krijgt van E-nummers en dat zoetstoffen kankerverwekkend zouden zijn. Dat zijn onware verhalen die rond blijven gaan. Terwijl er andere voedingsmiddelen zijn die wél heel kankerverwekkend zijn, maar die nog vrij onbekend zijn. Hierover zal ik alles vertellen op de thema-avond in HMC.”

3. Als je kanker krijgt, heb je dan ongezond gegeten?
“Nee, dat kun je absoluut niet zeggen. Kanker kan ook veroorzaakt worden door erfelijkheid, door dingen waaraan je blootgesteld wordt –zoals straling, of uitlaatgassen-, maar ook door domme pech. Iemand die zijn leven lang gezond eet en niet rookt, kan nog steeds kanker krijgen. Net zoals er mensen zijn die heel ongezond leven en honderd worden. Maar door te weten wat je wel en niet moet eten, kun je het risico op kanker wel verkleinen.”

Benieuwd naar wat hoogleraar Ellen Kampman nog meer te vertellen heeft over voeding en borstkanker? Kom dan naar onze gratis thema-avond ‘Borstkanker voorkomen’, georganiseerd door ons Informatieplein Oncologie. Klik hier om je op te geven >>