Draag pet en smeer je in op deze zonnige zomerdagen

23 juni 2020

Hitte. Zomer. Vakantie in eigen land. Het zijn dé ingrediënten voor een dag in de buitenlucht. Maar pas op, waarschuwen onze HMC-dermatologen. Júist tijdens deze zonnige dagen is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Een overdaad aan zonlicht kan namelijk schadelijk zijn en huidkanker veroorzaken.

In het kader van de huidkankercampagne 'Hoe ziet je huid er écht uit?' geven onze HMC-dermatologen tips voor verstandig zonnen.

  •  Smeer royaal zonnebrandcreme: minimaal factor 30. Herhaal het smeren elke 2 uur
  •  Draag een hoed, zonneklep of een pet en een zonnebril als je de zon in gaat. Houdt baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon. Trek kinderen op tijd een T-shirt aan en zet bij hen altijd een pet of zonnehoedje op. Veel zonlicht en zonverbrandingen op kinderleeftijd verhogen het risico op huidkanker op latere leeftijd.
  •  Tussen 12.00 en 15.00 is de zonkracht het sterkst. Je kunt dan zon het beste mijden en een plekje in de schaduw zoeken
  •  Vergeet niet dat de zon tijdens het fietsen of wandelen net zo schadelijk voor je huid is als dat u op het strand ligt.
  •  Gebruik geen zonnebank: gebruikers van een zonnebank lopen een hoger risico op huidkanker, vooral als gebruik op jonge leeftijd plaatsvindt.

Vreemde plekjes? 
Controleer je lichaam regelmatig. Als je een vreemd plekje of een moedervlek hebt die verandert, neem dan altijd contact op met uw huisarts of dermatoloog. Huidkanker is over het algemeen zeer goed behandelbaar, mits ontdekt in een vroeg stadium.

Wist je dat de polikliniek dermatologie in HMC (locaties Westeinde, Antoniushove en Bronovo) wekelijks spreekuren houdt voor verdachte plekjes? Ook in corona-tijd? Wil je hier gebruik van maken, bel dan wel eerst even de huisarts voor een verwijzing.

Meer info?
www.hoezietjehuiderechtuit.nl