De ‘zusterknop’ kún je niet uitzetten

3 augustus 2022

Na het lezen van mijn vorige blog (Vakantie! Nu nog mijn 'zusterknop' aanzetten), waren mijn nog thuiswonende dochters het er unaniem over eens. Ik zou die uitknop in de privésfeer ook eens vaker in moeten drukken, dus niet alleen in de vakantie.

Eigenwijs als ik ben, ontkende ik dat natuurlijk volledig en vroeg hen om een voorbeeld. "Nou ja" zei mijn jongste dochter, “Je vraagt soms hoe mijn dag was, en of ik het een cijfer wil geven.” “Ja maar dat komt omdat jullie alleen maar 'goedddd' zeggen om van het gezeur af te zijn, en dan weet ik nog niks.”

We zaten duidelijk niet op één lijn.

Mijn kinderen zijn geen patiënten
Mijn oudste dochter viel haar jongere zus bij door te zeggen: "Soms is goed gewoon goed mam, een cijfer is niet nodig, we zijn geen patiënten.” Naar mijn argument dat het geven van een cijfer juist handig is om het subjectieve objectief te maken, werd al niet meer geluisterd.

Mijn man, ook verpleegkundige, volgde de discussie van een afstand. "Als het aan jou ligt, ga je thuis ook nog met protocollen werken”, zei hij met een glimlach.
"Nou.." en terwijl ik wilde zeggen dit geen verkeerd idee te vinden, slikte ik die woorden maar in.

“Werk aan de winkel, zusterknop op dimstand na sluitingstijd”

Ik dacht hier later toch eens over na, die ‘zusterknop’ kún je niet uitzetten, want verpleegkundige ben je, altijd! Alleen in mijn geval kan het wel iets minder, althans volgens mijn gezin, maar hoe dan? Toen mijn dochters jonger waren kwamen ze weleens uit school met een bultje of een vlekje. De jongste zei dan "Mam, kun je even kijken of dit misschien een tumor is?"

Ok, misschien had ik mijn werk iets minder naar huis kunnen nemen, zodat ik ze nu niet met een bepaalde vorm van hypochondrie zou hebben opgezadeld, maar ja.

Werk aan de winkel dus, knop op dimstand na sluitingstijd. Geen cijfers, protocollen en een bultje is soms gewoon een pukkel. I got this! Ik ga ook geen ziekenhuisseries meer kijken in mijn vrije tijd, want dat is de kat op het spek binden natuurlijk.

Eens kijken hoe lang ik het kan volhouden.