Ga naar deze pagina voor maatregelen en laatste nieuws over Corona / Covid-19

De voordelen van bewegen bij kanker

15 oktober 2018

Oncologisch fysiotherapeut Maaike Herben aan het werk met een patiënt.

Op de afdeling fysiotherapie in HMC trainen elke week patiënten met kanker in speciale oncologische beweegprogramma’s. Eén van de grootste klachten tijdens en na de behandeling van chemotherapie en bestraling is vermoeidheid, vertelt Maaike Herben, oncologisch fysiotherapeut. “Door te bewegen kan deze vermoeidheid verminderen.”

“Bewegen tijdens chemotherapie kan er ook voor zorgen dat de chemotherapie beter wordt verdragen,” aldus Maaike Herben. Patiënten die in behandeling zijn voor kanker zijn vaak het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijt. Door te trainen in de veilige omgeving van het ziekenhuis en onder begeleiding van onze fysiotherapeuten, geven wij de aanzet om zelf weer te gaan bewegen. Er zit dus ook een psychologisch component aan.”

Ze kennen mijn medisch dossier

“Traplopen was al vermoeiend, ik wilde mijn conditie weer op het oude niveau brengen,” vertelt een patiënt. “Ik ben toen naar het Informatieplein Oncologie in HMC Antoniushove gegaan en daar hoorde ik over de beweegprogramma’s. Je weet zelf niet meer hoe ver je kunt gaan als je ziek bent en wat je wel en niet mag doen. Hier kennen de fysiotherapeuten mijn medisch dossier. Dat voelt veilig.”

Iedereen heeft zijn eigen doel

beweegprogramma.jpg "We trainen twee keer per week één uur, in groepen van maximaal acht patiënten,” legt Herben uit. 'Aan het begin doe ik een intake en meting en maak aan de hand daarvan een programma op maat. Met vragenlijsten meten we tussendoor de kracht en conditie. De oefeningen zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen doel. De conditie behouden of sterker worden. Zo traint er nu een patiënte wekelijks op de roeimachine. Ze beweegt zelf al veel maar wil extra fit zijn voor de chemokuur en operatie die nog moeten komen.”

De animo stijgt er zijn nu twee groepen die wekelijks trainen op alle locaties van HMC. Iedereen zit in de andere fase van de behandeling. Dit kan steun geven maar soms ook confronterend als je hoort dat het met iemand niet goed gaat.

Weer aansterken

beweegprogramma_1.jpgKomen trainen wanneer je bent genezen is ook mogelijk. “Ik ben klaar met mijn behandeling voor keelkanker maar was 20 kilo afgevallen omdat ik moeilijk kon slikken door de sonde,” vertelt een patiënt die actief in de weer is met halters. “Al mijn spieren waren verslapt maar nu ik onder begeleiding train, ben ik weer aangesterkt. Ik blijf nog een paar weken komen. Dan neem ik afscheid van het ziekenhuis en pak mijn leven weer op.”

 

oncologischebeweeggroep.jpg

Video

Bewegen is belangrijk, ook of zelfs zéker, als je kanker hebt. Doe daarom mee en zie hoe leuk dat is. Bekijk de video over de oncologische beweeggroep HMC >>

 


Stichting Bewegen Tegen Kanker

Als je wilt deelnemen aan het oncologische beweegprogramma HMC dan heb je een verwijzing van je oncoloog nodig. Onze afdeling fysiotherapie neemt vervolgens contact met je op om te bepalen of een medische keuring door een van onze sportartsen noodzakelijk is voordat je kunt starten met het oncologische beweegprogramma. Controleer zelf altijd of het beweegprogramma’s wel of niet vegoed wordt door je zorgverzekeraar.

Wil je het oncologische beweegprogramma bij ons volgen maar kun je de kosten niet of maar gedeeltelijk betalen? Krijg je geen vergoeding van je zorgverzekeraar? Dan kan je een verzoek voor sponsoring via de Stichting Bewegen Tegen Kanker aanvragen. Zie voor meer informatie: Stichting Bewegen Tegen Kanker

 

logobtkgroen.pngDe Stichting Bewegen Tegen Kanker zet zich in voor kankerpatiënten in de regio Haaglanden en vergoed deze oncologische beweegprogramma’s voor wie deze kosten niet zelf kan betalen.