Boni Rietveld promoveert in de dans- en muziekgeneeskunde

24 november 2017

rietveldBoni Rietveld, orthopedisch chirurg en oprichter van het Medisch Centrum voor Dansers en Musici, promoveert op 28 november in de dans- en muziekgeneeskunde.

Promotieonderzoek: pijnlijk rélevé

Hij heeft zich in zijn promotieonderzoek gericht op een pijnlijk rélevé, iets dat veel dansers overkomt, aangezien het een belangrijke danshouding is. Aan de hand van uitvoerig literatuuronderzoek en ruim dertig jaar ervaring als orthopedisch chirurg, laat Rietveld in zijn proefschrift zien dat de pijn aan de achterkant van de enkel op vele manieren kan worden aangepakt. Een operatie kan daarbij als laatste redmiddel worden ingezet. Tevens heeft de promovendus onderzocht welk type operatie het beste resultaat geeft.

Medisch Centrum voor Dansers en Musici

A.B.M. (Boni) Rietveld studeerde in 1976 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op trompet en harp. Vervolgens pakte hij in Leiden zijn onderbroken studie Geneeskunde weer op, die hij in 1978 afrondde. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als orthopedisch chirurg bij het Nederlands Dans Theater in Den Haag, bood HMC (toen Westeinde Ziekenhuis) hem in 1993 de kans om het Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM) op te richten. In bijna 25 jaar tijd zag hij daar duizenden dansers en musici met blessures langskomen, uit alle hoeken van het land. Volgend jaar gaat Rietveld met pensioen, in zijn laatste jaar richt hij zich op het inwerken van zijn opvolger(s) en op het organiseren van een internationaal congres over dans- en muziekgeneeskunde.

pijnlijk rélevé

Zie ook