Blog: Prikt u met mij mee dit jaar?

5 september 2019

Het onderwerp 'vaccineren' ligt altijd gevoelig. Je bent voor òf je bent tegen. Sommigen weten niet waarom ze er precies tegen zijn, maar jezelf bewust in laten spuiten met een verzwakt virus boezemt menigeen angst in. Dat is begrijpelijk. Voor je het weet groeien er een paar armen bij. Wie weet wat het in de toekomst met je zal doen! Hoewel extra handen in de zorg best handig kunnen zijn...

Maar even serieus

Griepgolf

In Australië is er momenteel een griepgolf. De griep begint elk jaar altijd in Australië en gaat daarna als een boemerang de wereld over. In het najaar klopt hij in Nederland aan de deur. De statistieken geven aan, dat omdat de piek daar nu enorm hoog is, deze in het najaar bij ons ook hoog zal zijn. Er staat ons dus een grote griepgolf te wachten. "Ja dus, ik ben nooit ziek" zullen mensen zeggen. Of "Ik laat me niet inenten, dan word ik juist ziek". Of "Ik word ziek van die prik". Of "Als ze het gaan verplichten, doe ik het helemaal niet". En voor de duidelijkheid: het is niet verplicht.

Een prik die maar 'even' pijn doet, is niet mijn hobby

Tal van redenen om het niet te doen, maar er zijn ook redenen om het wèl te doen. Mijn reden is het beschermen van mezelf en daarmee mijn omgeving. Ik bescherm mijn patiënten, door niet met griep rond te lopen. Ik bescherm ook mijn collega's, want als ik ziek word, moeten ze mijn diensten overnemen. Ik bescherm mijn vader, die tijdens de vorige griepgolf bijna het loodje heeft gelegd. Ik probeer mij te verdiepen in de materie en neem kennis over de griep en de vaccinatie waardoor ik een weloverwogen keuze kan maken.

Een prik die maar 'even' pijn doet, is niet mijn hobby, maar ik voel wel de verantwoordelijkheid om het wèl te doen. Ookal hoor ik ook bij de personen die altijd zegt "Wat een onzin, ik ben nooit ziek". Ik heb afgelopen jaar gezien hòe ziek mensen kunnen worden, dus heb mijn mening wel iets bijgesteld.

Ik haal dit jaar de griepprik! Prikt u met mij mee?

 

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling in HMC.

Lees ook haar vorige blog: 'Endo...wat??'