Blog: ‘Ik laat wel eens een windje’

17 december 2018

Na het lezen van de titel van deze blog wil je natuurlijk graag verder lezen.. Maar het kan toch geen nieuws zijn, want jij laat ze toch zeker ook? Praten over windjes en poep blijft vaak een taboe en wekt een gevoel van schaamte op. Iedereen poept en iedereen laat windjes. Maar erover praten doen we niet zo snel.

Wij praten op de afdeling buikchirurgie de hele dag over niets anders. Darmen: ze krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen. Worden als vies omschreven omdat er poep gemaakt wordt. Je denkt eigenlijk nooit na over de acht meter lange tuinslang in je buik. Ze hangen daar maar een beetje en je bent eigenlijk alleen bewust van hun bestaan als er iets aan mankeert, zoals diarree of als je juist niet kunt poepen. Of een ziekte hebt.

Prachtig systeem

Mensen realiseren zich niet wat voor een ingenieus werk de darmen doen met betrekking tot de spijsvertering. Elk deel van de darmen heeft zijn eigen taak en ze hebben hier een 24/7 job aan. Ze nemen voedingsstoffen op en maken natuurlijk de uiteindelijke drol. Prachtig systeem toch? Op onze afdeling zijn we blij met alle windjes, we vragen er de hele dag naar. Windjes betekenen dat de darmen bewegen en dus hun werk doen. Maar darmen zijn ook erg snel overstuur. Ze vinden het vreselijk als de chirurg ze tijdens een operatie aanraakt en besluiten daarna om uit protest niet meer te bewegen. Het heeft dan even tijd nodig voordat ze het licht weer zien en weer wat gaan doen.

Stoma of tumor

Soms poept iemand teveel, soms poept men niet, de ene patiënt heeft kramp, bij de ander werken de darmen juist weer niet. Soms hebben de patiënten een stoma omdat ze een tumor of een ontsteking hebben. Ineens hebben ze dan zicht op een deel van je binnenste wat je normaal nooit ziet. Je weet van het bestaan, maar ineens wordt je ermee geconfronteerd. Er komt poep uit en windjes. En dat is raar natuurlijk. Ik zie de mensen dan regelmatig naar dat stukje darm op de buik staren alsof het niet van hen is.

Pittige kerstdagen

Een goede begeleiding is dan zeker cruciaal om dat stukje darm te accepteren als onderdeel van jezelf. Er moet goed voor de darmen gezorgd worden. Geef ze goed te eten en ze zijn (meestal) goed voor jou. De komende weken krijgen ze het namelijk niet makkelijk. De pepernoten en chocoladeletters zijn nog niet verteerd of de overdadige kerst dient zich weer aan. Laten we ze vooral veel kracht en sterkte wensen in deze zware tijden…

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling in HMC Antoniushove

Lees ook de vorige blog van Daniëlle: 'Een griezelige nachtdienst' >>