Blog: Ik ben Jack

29 januari 2019

Ik gebruik deze blog om even ongegeneerd mijn kinderboekje te promoten. Waarom? Omdat het over een belangrijk onderwerp gaat. Het viel mij namelijk op dat sinds HMC Antoniushove een oncologisch centrum is, ik ook veel meer te maken krijg met een jongere patiëntengroep. En jonge mensen brengen vaak een gezin met zich mee. Kanker kan een gezin uit balans brengen, de emoties vliegen over en weer. Ontkenning, boosheid, verdriet, onzekerheid. Als je dit als volwassene al moeilijk kunt bolwerken, laat staan wat dit met een kind doet. Het kind voelt de emoties en onrust van de ouders, maar kan het moeilijk begrijpen.

Moeilijke onderwerpen uit te leggen aan kinderen

De patiënt staat centraal in HMC, maar wat is het allerbelangrijkste voor een patiënt? Dat is zijn of haar gezin. Door ook goed voor hen te zorgen, lever je optimale zorg aan je patiënt. Wij spelen in op die behoefte en bieden met het boekje 'Ik ben Jack'. Dit is een hulpmiddel om moeilijke onderwerpen uit te leggen aan kinderen. Dat het bijvoorbeeld niet eng is in een ziekenhuis. Op deze manier zorg je goed voor je patiënt door de naasten erbij te betrekken. Dit is natuurlijk niet alleen van toepassing op jonge kinderen, maar dat kunnen net zo goed pubers zijn. Het gezin in zijn algemeenheid dus.

6 februari boekpresentatie in HMC

Op woensdag 6 februari is onze boekpresentatie, waar pers bij aanwezig zal zijn. Oncologisch chirurg Onno Guicherit neemt de presentatie op zich. Niemand minder dan presentatrice Bridget Maasland zal het boekje in ontvangst nemen. Kanker is een rotziekte en kan een gezin echt ontwrichten. Op deze manier hopen wij wat steun te bieden in onzekere tijden.

Over het boekje

Het boekje gaat over het jongetje Jack. Jack zit op de basisschool en leert van alles over kanker. Wat is kanker? Waarom mag ik niet rennen in een ziekenhuis? Waarom is iedereen om mij heen zo verdrietig? De verhaaltjes zijn geïllustreerd door mijn collega/vriendin Angelique, die secretaresse is in ons ziekenhuis. We hebben van de Stichting Fonds Antoniushove subsidie gekregen om onze plannen te kunnen uitvoeren. Naast de versie van 'Ik ben Jack', die naar 80 oncologische ziekenhuizen in Nederland zal worden gestuurd, zijn er ook nog 5000 dunne uitdeelexemplaren gedrukt, die gratis verstrekt kunnen worden op de poli's of de afdelingen. Naast jonge mensen is het natuurlijk ook fijn dat opa's, oma's, ooms en tantes bezoek krijgen. Dat vinden zij natuurlijk ook erg fijn!

Het boekje 'Ik ben Jack' is vanaf 6 februari verkrijgbaar via https://www.graviant.nl/ik-ben-jack.html en kost 14,50 euro. De verhalen zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van circa 6 tot 8 jaar.

 

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op de oncologie-afdeling in HMC.

Lees ook haar vorige blog: 'Ik ben Jack'