Blog: 'Het mangomoment is niet voor niets hot'

13 juni 2018

Onze blogger en verpleegkundige Daniëlle valt het op dat de mangomomenten nu zo populair zijn.

Je hebt er misschien al over gehoord: het 'mango' moment. Het wordt in de media omschreven als een 'stille' revolutie. Kort samengevat is het mangomoment een klein gebaar naar een patiënt, dat een verschil maakt. Iets wat heel simpel lijkt, maar een enorme positieve invloed kan hebben op zowel de patiënt als de hulpverlener. Een journaliste was in een Belgisch ziekenhuis op bezoek bij een patiënt op de IC voor een reportage. Deze journaliste wilde graag iets betekenen voor de vrouw, maar wist niet wat ze kon doen. Ze voelde zich machteloos en dat frustreerde haar. De patiënt gaf aan trek te hebben in een stukje mango. Een dag later kwam de journaliste terug met een mango en heeft de patiënt hier heerlijk van genoten.

Toen ik dit las, was mijn eerste gedachte: het is triest gesteld in de zorg. Dat dit simpele stukje mango, zo in het nieuws komt. Dat moet toch eigenlijk vanzelfsprekend zijn? Laatst zei iemand tegen me, dat je in elke patiënt 'goud' moest vinden. Het mooie en glanzende moet zoeken in iemand. Dat je van iedere patiënt weer iets kunt leren met zijn of haar unieke eigenschappen. Dat vond ik wel mooi gezegd, en het is eigenlijk hetzelfde als het mangomoment. Helaas ontbreekt de tijd hier vaak voor, en kom ik niet verder dan zilver of brons... De zorg wordt zakelijker, maar het is aan het personeel in hoeverre we hierin meegaan.

Laten we vooral de mens achter de patiënt blijven zien, het goud. Onze spaarzame tijd investeren in de dingen die moeten, maar ook in de dingen waar we zelf voor kiezen. Het mangomoment is niet voor niets een hot topic op dit moment. Er is duidelijk iets aan de hand in zorgland. Patiënten willen als mens worden gezien en niet als nummer, met ieder hun eigen unieke eigenschappen. Ik zeg: "Iemand een stukje mango?"

Daniëlle van Caspel is verpleegkundige op een oncologieafdeling in HMC