Bevrijdingsdag, wat gebeurde er in 1945 in het Westeinde ziekenhuis?

5 mei 2018

5 mei 1945, Bevrijdingsdag. Wat gebeurde er dat jaar in onze ziekenhuizen? Bijvoorbeeld in HMC Westeinde? Op naar ons archief. Al snel hebben we het jaarverslag uit 1945 te pakken. Een klein boekje, vergeeld maar in goede staat. Op de voorkant staat ‘ziekenhuis van den H. Joannes De Deo’. Toen de naam van het ziekenhuis aan het Westeinde.

Het voorwoord begint al direct over de Tweede Wereldoorlog. In plechtig Nederlands staat geschreven: "1945. Welke verschrikking roept het bij ons wakker en welk een blijdschap gewerd ons op den dag der bevrijding". We zijn direct geboeid en lezen verder. “Wij zullen nooit vergeten de derde dag van maart, waarop ons mooi Bezuidenhout met honderden zijner inwoners werd vernietigd”. Ineens zitten we midden in een voor Den Haag belangrijk oorlogsverhaal. Het vergissingsbombardement van 3 maart 1945 op de Haagse wijk Bezuidenhout. De geallieerden hadden het eigenlijk gemunt op de V2-installatie in het Haagse Bos –raketten waarmee Duitsers de oorlog alsnog wilden winnen. In het jaarverslag van ons ziekenhuis lezen we dat de gewonden naar het ziekenhuis aan het Westeinde werden gebracht. “Een stroom van gewonden werd ons ziekenhuis, waar iedereen klaar stond om hulp te bieden. Toen het vuur tot aan het Voorhout was genaderd werd de mogelijkheid van evacuatie onzer 700 patiënten overwogen”.

We zijn een moment stil en stoppen het jaarverslag weer voorzichtig terug in de doos. Vandaag kijken we anders naar ons Haagse binnenstad ziekenhuis met geavanceerde Spoedeisende Hulp voor acute zorg. Het staat op een plek met een Haags verleden en verborgen verhalen.

Meer weten over het bombardement op Bezuidenhout?

Bekijk de website van 'Anderte tijden': In plaats van het Haagse Bos te bombarderen lieten de piloten in nog geen half uur tijd hun bommen op het Bezuidenhout vallen.