Betrokken inwoners denken mee

19 juni 2019

Donderdag 13 juni in HMC Antoniushove: ruim vijftig betrokken inwoners, raadsleden en zorgprofessionals denken mee over de toekomst van de zorg in Leidschendam-Voorburg.

De deelnemers zijn goed geïnformeerd én hebben een aantal vragen. Wat kunnen we doen aan het personeelstekort in de ziekenhuizen en bij de thuiszorg? Leggen we niet een te grote druk op mantelzorgers en huisartsen? Hoe leren we digitaliseren?

Meer zorg thuis

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we zorg over de schutting gooien”, aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur van HMC Paul Doop. “Wordt er thuis meer zorg mogelijk, dan mag dit niet ten koste gaan van de gezondheid van mantelzorgers. En er moet goede, professionele ondersteuning zijn. Dat wil zeggen: thuiszorg, waar en wanneer dat nodig is, maar ook als het kan.”

Grote rol huisartsen

Huisartsen zijn de spin in het web. Zo zijn er nu al specialisten die regelmatig, samen met huisartsen, consulten doen in de huisartspraktijk. Dit is de zogenoemde ‘anderhalf lijnszorg’. De aanwezigen vragen zich af of huisartsen hier wel tijd voor hebben: “Je moet nu soms al lang wachten om een afspraak te krijgen.” En: “Misschien moeten er grotere praktijken in de wijken komen, met ook andersoortige voorzieningen?” Een huisarts reageert: “Het is fijn dat we over de toekomst van de zorg praten. Veel huisartsen zien nog veel problemen: ruimte, tijd, personeel…”

Samen oppakken

Een ouderenspecialist geeft aan dat er vooral overlegd moet worden met zowel de thuiszorg als verpleeghuizen, immers: “Ziekenhuizen zijn maar een schakel in de keten.”
Paul Doop: “Hoe we dit alles met elkaar gaan regelen, daar zijn we dus nog niet uit. Dat is de uitdaging voor de komende jaren. Omdat Bronovo de komende jaren nog open blijft, hebben we hier ook nog de tijd voor.”

Digitalisering en persoonlijk contact

Digitalisering van de zorg kan één van de stukjes van de oplossing zijn. Een video laat zien hoe bijvoorbeeld een huisarts, fysiotherapeut en optometrist onderzoek doen. Of hoe een patiënt het zelf doet via een app op de telefoon. En alles wel volgens strikte regels van het ziekenhuis. Een specialist krijgt de resultaten van het onderzoek digitaal binnen en kijkt zo op afstand mee. Indien nodig gaat de patiënt vervolgens naar het ziekenhuis. Dit scheelt veel (wacht)tijd en kosten. En het is beter voor de zenuwen van patiënt.

Hoe zit het met privacy?

tafelgesprek_wethouder.jpgHoewel dit al veel in praktijk gebeurt, zijn er wel vragen - en ook zorgen. “Om een goede diagnose te kunnen stellen moet je ook kunnen voelen en kunnen doorvragen.” Of: “Is het met de nieuwe privacyregeling wel mogelijk om integrale zorg te leveren?” En: “Kunnen de verschillende ICT-sistemen wel met elkaar werken?” “Best een aantrekkelijk verhaal, maar dat gaat niet van de een op de andere dag, je moet mensen daar goed in meenemen. Zowel patiënten als zorgverleners. Je moet voldoende tijd maken om mensen goed op te leiden.”

Ziekenhuis moet bereikbaar blijven

Het is duidelijk dat meer en meer de kennis en informatie zullen ‘reizen’, in plaats van de patiënt. Desondanks blijft bereikbaarheid van het ziekenhuis een punt van aandacht. Zeker als er over een paar jaar, na de sluiting van Bronovo, meer patiënten naar Antoniushove komen. Natuurlijk is er de goede OV-verbinding vlak voor het ziekenhuis. En nu is er ook nog voldoende parkeercapaciteit. Het eerste uur is gratis en houders van een gehandicaptenkaart krijgen gratis een uitrijkaart. “Is het een goed idee om dat uit te breiden naar iedereen die in het ziekenhuis moet zijn voor poli-bezoek, bloedafname enzovoort?”, vraagt een inwoner zich af. Dat lijkt een aantrekkelijke gedachte, alleen staat de garage dan constant vol met auto’s van dagjesmensen en forenzen die niets in het ziekenhuis te zoeken hebben. En het wordt nog drukker in de straten rondom Antoniushove.

Personeelstekort HMC

Paul Doop vertelt dat HMC op dit moment 71 vacatures voor verpleegkundigen heeft. “We houden open dagen. We zorgen dat we meer zij-instromers krijgen. We leiden meer verpleegkundigen op. Dit kost allemaal tijd. En ja, het klopt dat er ook verpleegkundigen zijn vertrokken vanwege de veranderingen waar we mee bezig zijn. Aan de andere kant: concentratie helpt ook. Zo hoeft de Intensive care niet meer dicht. En ons nieuwe Moeder Kind Centrum gaat ook meer rust en continuïteit geven. Daar worden onze collega’s beter van. En onze patiënten ook.”