Beste prostaatkankerzorg dankzij samenwerking met andere ziekenhuizen

26 november 2018

Uroloog Pieter Groenendijk is nauw betrokken bij het Anser prostaatnetwerk

Sinds kort is Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aangesloten bij het Anser prostaatnetwerk. In totaal doen zeven ziekenhuizen mee met deze samenwerking. Wat betekent dit voor u als patiënt? Uroloog Pieter Groenendijk van HMC legt uit.

Wat betekent Anser?
“Dit is het Latijnse woord voor ‘gans’. Ganzen vliegen vaak samen in een formatie om in verre oorden te komen. In dit netwerk is samenwerking belangrijk om tot de beste prostaatkankerzorg te komen, vandaar de naam Anser. De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn: Haaglanden Medisch Centrum (HMC), Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Maasstad Ziekenhuis en OLVG.”

Waarom zijn de ziekenhuizen gaan samenwerken?
“Ieder ziekenhuis heeft expertise en kennis over prostaatkanker opgebouwd en goede specialisten in huis. Als je die kennis over prostaatkanker samenbrengt en met elkaar deelt, kun je voor de patiënt de beste prostaatzorg leveren. Alle ziekenhuizen werken nu met hetzelfde zorgpad, die volgens de nieuwste richtlijnen is opgesteld en wordt geactualiseerd.”

Wat betekent dit voor de patiënt?
“Dat wanneer je in een van deze ziekenhuizen wordt behandeld voor prostaatkanker, je de beste zorg krijgt. Veel ziekenhuizen proberen zich te verenigen in een netwerk, we zijn er trots op dat wij de eersten zijn die het is gelukt.”

Waar moet de patiënt heen als er een operatie noodzakelijk is?
“We hebben besloten dat de beste operateurs van de deelnemende ziekenhuizen samen de operaties doen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij werken volgens de nieuwste operatietechnieken. Nieuw is bijvoorbeeld de Neurosafe-techniek: hierbij wordt tijdens de ingreep het weefsel onderzocht om te checken of er voldoende weefsel is weggehaald. Zo blijft zoveel mogelijk weefsel bespaard en is de kans op bijwerkingen zoals impotentie of incontinentieproblemen zo klein mogelijk.”

Kijk voor meer info op www.anserprostaatcentrum.nl

Lees ook:

- Nieuwe behandeling voor patiënten met terugkerende prostaatkanker

- Grootste prostaatoperatiekliniek start al per 1 september

- Uniek informatieplein adviseert kankerpatiënten over aanvullende zorg