Beschuit met paarse muisjes voor papa’s en mama’s van couveusekindjes

17 november 2020

Als je baby (ver) voor de uitgerekende datum geboren wordt, heeft dat veel impact. Bij kersverse ouders wordt de feestvreugde al snel ondergesneeuwd door zorgen. HMC vraagt daar vandaag, op Wereld Prematuren Dag, aandacht voor. Alle ouders van de couveusekindjes die momenteel in HMC liggen, krijgen beschuit met muisjes. Geen roze of blauwe, maar paarse!

Dat dochtertje Bo bijna 6 weken te vroeg zou komen, had Jolanda niet aan zien komen. “Ik belde 1,5 week geleden het ziekenhuis, omdat ik iets voelde. Ik dacht: ‘het zal zo'n vaart niet lopen, ik fiets een uurtje later weer terug naar huis.’ Maar Bo besloot dat ze niet langer op zich liet wachten. Met iets meer dan 34 weken ben ik bevallen hier in HMC.”

“Ze doet het goed”, glundert de kersverse moeder, negen dagen na de bevalling. “We zijn de sondevoeding aan het afbouwen, als dat goed gaat mogen we deze week nog naar huis.”

Paarse muisjes
Vandaag, op Wereld Prematuren Dag, krijgen Jolanda en alle andere ouders van de couveusekindjes die in HMC liggen, beschuit met muisjes. De paarse muisjes zijn een initiatief van Lindy Prins. Zij behoort tot het kernteam van Veerkrachtige Ouders, dat zich inzet voor ouders die te maken hebben (gehad) met een complex geboorteverhaal. “Paars is de kleur van vroeggeboorte”, legt ze uit. “Als moeder van twee prematuur geboren kindjes ben ik zelf ervaringsdeskundige op dit gebied. Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt, krijg je direct te maken met allerlei zorgen. Ik kwam zelf ook in een rollercoaster terecht. Pas een paar weken na de geboorte van mijn jongste kreeg ik van de uitgestelde kraamzorg een beschuit met muisjes. Dat moment voelde ik mij echt even een ‘gewone’ moeder en kraamvrouw die in de watten werd gelegd. Ik heb een dochter en dat mag gevierd worden!’”

Vroeggeboorte
In HMC werd het initiatief voor de paarse muisjes meteen omarmt, vertelt Famke Breuker Loer, coördinator van de kinderafdeling. “Vroeggeboorte komt veel voor”, zegt ze. “Momenteel liggen er vijftien couveusebaby’s op onze afdeling. Ouders komen opeens in een situatie terecht waarin zij nooit eerder hebben gezeten. Ondanks dat vrijwel alles nieuw is, proberen wij de regie zo veel mogelijk bij hen te laten. Het is ontzettend belangrijk dat ouders zelf keuzes kunnen maken en kunnen beslissen; het is aan de zorgprofessionals om hen een compleet beeld te geven van de mogelijkheden. Family Integrated Care noemen we dat. In ons nieuwe Moeder- en Kindcentrum, dat volgend jaar open gaat, komt de nadruk hier nog meer op te liggen.”

Liefde en (h)erkenning
Lindy: “Het is geweldig om in ziekenhuizen van betekenis te kunnen zijn. Een hart onder de riem, liefde en (h)erkenning. Dat is wat wij met het trakteren op deze Paarse Muisjes willen geven. Jouw kindje doet ertoe, en jij als ouder doet ertoe!”

Veer-Krachtige Ouders heeft de paarse muisjes in samenwerking met de Ruijter gemaakt. Care4Neo heeft ervoor gezorgd dat deze muisjes in de goodiebags bij alle ziekenhuizen zijn meegeleverd. Een mooie samenwerking!

jolanda_met_baby_goed.jpg

marjes_goodiebag_goed.jpg