Arts speelt live muziek op intensive care HMC

21 december 2018

Foto: Intensivist Peter van Vliet speelt piano op de intensive care van HMC, dit doet hij in zijn vrije tijd, of als het rustig is tijdens de dienst.

Op de intensive care van HMC Westeinde wordt in december een pilot gehouden, waarin live muziek gespeeld wordt door een van de artsen. “Het kalmeert patiënten én personeel.”

Het project is bedacht door de werkgroep ‘Patiënttevredenheid op de ic’, die onlangs is opgezet. Intensivist (medisch specialist op de ic) Ellen van Koppen is een van de initiatiefnemers: “Er zijn verschillende ideeën over hoe we het verblijf op de intensive care zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor onze patiënten, en een ervan is live muziek op de intensive care. Aangezien een van onze medewerkers goed piano kan spelen en een elektrische piano mee kon nemen, was de keus snel gemaakt.”

Stressverlagend voor patiënt

Deze pianospelende arts is intensivist Peter van Vliet, die een aantal keer per week speelt op de ic: “Ik heb in bands gezeten en speel tijdens muziekavonden met vrienden, maar dit is wel wat anders. Ik pas mijn muziek aan op de patiënt en speel alleen rustige improvisatie muziek.” Muziek kan stress verminderen en pijn verlagen bij patiënten. Effecten die Van Vliet ook bemerkt tijdens zijn pianospel: “Je ziet de hartslag van sommige patiënten aanzienlijk dalen. Daarnaast bewoog een onrustige patiënt zijn handen mee op het ritme van de muziek. Dus het lijkt wel een kalmerend effect te hebben. Iets wat heel welkom is op een ic, want hier staan de patiënten meestal onder grote stress.”

Niet tijdens spoedsituatie

“Ook het personeel vindt het fijn”, vervolgt Van Vliet, “Van verpleegkundigen hoor ik dat ze het mooi vinden, en het brengt een rustige sfeer op de afdeling.” De intensivist speelt alleen als hij geen dienst heeft, of wanneer er een rustig moment is tijdens het werk. “Ik houd goed in de gaten wanneer het gepast is om te spelen. Ik doe het uiteraard niet wanneer er een spoedsituatie is en de volledige aandacht nodig is voor het behandelen van de patiënt.” Wanneer de pilot is afgerond, wordt er gekeken of de live muziek structureel ingezet wordt op de intensive care.