ADO-fit brengt voetbalsupporters in beweging

15 maart 2019

“Mijn vader is te vroeg overleden, ik wil mijn kinderen graag zien opgroeien, zei een deelnemer deze week tijdens de intake aan ADO-fit”, zegt Randy Rijke. Rijke noemt zichzelf aanvoerder van SAM (Sterk & Actief Mens) en weet dat eerdere successen met voetbalfans geboekt zijn met het leefstijlprogramma EuroFIT, een Europees project om supporters in beweging te krijgen en te houden. Voetbalclub ADO Den Haag wil het programma graag voortzetten als ADO-fit met als doel die supporters gezond te maken welke een iets mindere gezonde leefstijl hebben en benaderde hiervoor Rijke.

Testmetingen

“Supporters zijn er voor de club en het is mooi wanneer de club iets terug kan doen voor de supporters. De mannelijke voetbalfans die deel gaan nemen aan ADO-fit voldoen aan de voorwaarden van een leeftijd van 18+ en een overgewicht van meer dan 25 BMI (Body Mass Index). Ze weten allemaal dat dit niet goed is. Schamen zich voor hun gewicht en postuur”, aldus Rijke. Robert van Oosterom, sportarts van Haaglanden Medisch Centrum (HMC): “Een deelnemer vertelde dat hij zichzelf niet meer in een pashokje in de spiegel durft te bekijken. Dat grijpt mij aan.”

Van Oosterom voert de testmetingen uit bij de enthousiaste supporters: lengte, gewicht, bloeddruk, knijpkracht en buikomvang. Hij registreert deze belangrijkste parameters in een database. In juni wanneer de training klaar is meet hij opnieuw en vervolgens is er is nog een terugkommoment in september voor de deelnemers. “De vragenlijst met risico inschattingen is zeker van belang. Bij hartproblemen bijvoorbeeld, is er toestemming van de cardioloog nodig. Of een hoge bloeddruk, zo iemand stuur ik door naar de huisarts. Een BMI hoger dan 25 kan tot een verhoogd risico van hart- en vaatziekten leiden”, informeert de sportarts. “Vaak zijn het persoonlijke motieven waardoor iemand tot gewichtstoename komt. Dit kan een depressieve periode zijn of gemakzucht om niet meer de trap te nemen. Het gaat erom het bewustzijn te verhogen.”

Gedragsverandering

19 Maart gaat ADO-fit van start, de kleine groep deelnemers volgt 12 lessen bestaande uit theorie en een training. De voetbalfans zijn toch ook over de streep getrokken omdat de trainingen plaatsvinden bij hun geliefde club ADO Den Haag. “Wandelen, kleine oefeningen, walking football maar ook krachttraining en conditietraining staan op het programma. Maar het gaat uiteindelijk om gedragsverandering. Het belang van rust, herstel en de omgeving, van wie krijg je bijvoorbeeld steun. Na de training moeten de supporters de rest van de week zelf aan de slag. De activity tracker meet de hoeveelheid stappen die je maakt. Dus week 2 zou meer stappen moeten tellen dan week 1. Doorlopen naar meer stappen”, lacht Rijke. “In de app kan je vrienden met elkaar worden en elkaar stimuleren. Je hoeft het niet alleen te doen.”

Nog dit jaar gaat ADO-fit naast een nieuwe supportersgroep verder uitgerold worden naar de zakelijke markt en kunnen zowel vrouwen als mannen van bedrijven zich opgeven. Deze betalen een hoger bedrag voor deelname dan de supportersgroep. Dit geld gaat echter naar ADO in de Maatschappij die hiermee weer projecten voor gehandicapten, ouderen en kinderen financiert.
“Het is mooi om met ADO-fit een bijdrage te leveren aan gedragsverandering, het structureel verbeteren van iemands gezondheid. Meer bewegen, minder tijd zittend doorbrengen en gezonder gaan eten. Mensen worden hierdoor fitter en gelukkiger”, besluiten Robert van Oosterom en Randy Rijke unaniem.

 

HMC en ADO Den Haag werken al langer samen in de vorm van topsportmedische begeleiding voor de selecties en jeugdafdeling, maar ook met de stichting Bewegen Tegen Kanker.
Zie nieuwsbericht 18 september 2018: ‘HMC en ADO Den Haag sluiten nieuwe samenwerkingsovereenkomst’