Ziekte van Parkinson: telkens zoeken naar beste behandeling

Ziekte van Parkinson: telkens zoeken naar beste behandeling

Van links naar rechts: Petra van de Poppe, Regi Bockhorni (beide Parkinson verpleegkundige), Nico Weerkamp, Rob Rundervoort en Mignon Gerrits (allen neuroloog). Teamlid en psychiater Petra Zwarts staat niet op de foto.

11 april is de geboortedag van Sir James Parkinson. Er is dan wereldwijd aandacht voor de ziekte. Sir James Parkinson was een Britse arts die in 1817 de toen nog onbekende ziekte omschreef. Maar wat is Parkinson nu precies? Iedereen kent wel het beeld van mensen die hevig trillen. Maar er zijn tientallen andere symptomen mogelijk. En welke behandelingen zijn er zoal?

Waar denkt u aan bij de ziekte van Parkinson? Grote kans dat u ‘trillende mensen’ zegt. Maar
patiënten kunnen veel meer problemen hebben. Artsen in HMC stellen precies vast wat er aan de hand is en welke behandeling het beste resultaat biedt.

Vijf vragen aan neuroloog Nico Weerkamp.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Weerkamp: “Een aandoening in de hersenen, zenuwen en het ruggenmerg. De meeste patiënten zijn tussen de veertig en negentig jaar oud. De ziekte wordt steeds erger. We kunnen Parkinson niet genezen, maar wel een aantal symptomen goed behandelen.”

Wat zijn de symptomen?

“Iedereen kent wel het beeld van mensen die hevig trillen. Dat overkomt twee van de drie patiënten. De meesten denken en bewegen ook traag. Hun bewegingen zijn stijf. Maar er zijn tientallen andere symptomen mogelijk. Ook op geestelijk vlak kan er veel gebeuren. Denk aan stemming- en angststoornis, geheugenproblemen, hallucinaties en slaapstoornissen. Sommige patiënten moeten ook vaak plassen, soms wel acht tot tien keer per nacht.”

Wat is de oorzaak?

“Daarover is nog lang niet alles bekend. We weten in elk geval dat het te maken heeft met een opstapeling van een eiwit (alfa-synucleïne) in de hersenen. De plaats van die opstapeling bepaalt welk soort problemen de patiënt krijgt.”

Wat kan HMC betekenen?

“Wij hebben drie neurologen die zijn gespecialiseerd in patiënten met een bewegingsstoornis, zoals Parkinson. Ons ziekenhuis heeft veel ervaring met de ziekte; we zien jaarlijks 700 patiënten. Goede zorg begint met een goede en vroege diagnose. Als je weet dat iemand Parkinson heeft en wat bij hem precies de symptomen zijn, kun je de juiste behandeling inzetten. Ik ben in september gepromoveerd op een onderzoek naar bewoners van verpleeghuizen in de late fase van Parkinson. De studie bevestigde dat nogal eens over het hoofd wordt gezien dat iemand Parkinson-patiënt is en dat soms ook onvoldoende medicijnen worden gegeven. Dat willen wij zien te vermijden.”

Welke behandelingen zijn er zoal?

“Met medicatie kunnen vaak traagheid en stijfheid voor een flink gedeelte worden tegengegaan. We zetten ook geneesmiddelen in tegen geestelijke problemen, maar die zijn lastiger te behandelen. Bij deze problemen kunnen patiënten overigens ook rekenen op de aandacht van een psychiater uit ons ziekenhuis. Onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten zijn eveneens belangrijk. Zij kunnen een patiënt helpen gemakkelijker te bewegen en spreken.”