Winterdip? Dit doe je er tegen!

Winterdip? Dit doe je er tegen!

Het is koud, de lucht is vaker grijs dan blauw en wie naar buiten gaat, kan zich maar beter heel dik inpakken. Met de donkere dagen ligt de winterdip – ook wel winterblues – op de loer. Sommige mensen hebben zelfs last van een winterdepressie. Wat kun je hier het beste tegen doen? Psychiater Carien de Jonge geeft tips.

Overmatige vermoeidheid en energieverlies tijdens de donkere maanden. Oftewel: een winterdip. Wist je dat meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hier jaarlijks last van hebben? Niet alleen in de winter trouwens, maar ook tijdens het najaar en vroege voorjaar.

Bij ruim 30 procent van deze mensen is zelfs sprake van een winterdepressie. “Wie last heeft van een winterdepressie, is overwegend somber gedurende de dag”, vertelt Carien de Jonge, psychiater in HMC. “Bovendien kan meespelen dat je nergens zin meer in hebt en je last hebt van negatieve gedachten. Wie hier ten minste twee weken lang dagelijks last van heeft, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.”

Bij een winterdepressie speelt verstoring van de biologische klok zeer waarschijnlijk een belangrijke rol. De hoeveelheid daglicht is van invloed op de melatoninespiegel. Normaal gesproken zorgt het hormoon melatonine in je lichaam ervoor dat je ’s avonds slaperig wordt, maar sommige mensen hebben ’s winters overdag ook een verhoogde melatoninespiegel. Hierdoor voelen zij zich overdag ook erg moe.

Slapen en eten
psychiater_carien_de_jonge.jpgKenmerkend voor de winterdepressie, maar ook voor de winterdip, is dat je steeds zou willen (en kunnen) slapen. “Ook is bij mensen in een winterdip of -depressie vaak sprake van gewichtstoename”, vertelt Carien. “Ze zijn geneigd om meer koolhydraatrijk voedsel te eten en minder te bewegen.”

Heb je last van een winterdip? Dan heeft Carien de volgende zes tips:

Tip 1: Lichttherapie
"Veel mensen (50 tot 80 procent!) die lijden aan een winterdepressie, hebben baat bij lichttherapie. Maar ook bij een winterdip, kan lichttherapie goed helpen. Een speciale lamp (het liefst met een lichtintensiteit van 10.000 lux) kun je zelf aanschaffen, bijvoorbeeld online. Het grootste deel van de mensen die, bij voorkeur ’s morgens, dagelijks een half uur of iets langer achter de lamp gaan zitten gedurende één tot twee weken, zal positieve effecten bemerken.”

Tip 2: Structuur in je dag
“Houdt een goede dagstructuur aan en blijf niet te lang in bed liggen.”

Tip 3: Eet gezond
“Ontbijt altijd en eet gezond en gevarieerd. Bij een gezond voedingspatroon zijn supplementen in principe niet nodig.”

Tip 4: Zorg voor een gezonde leefstijl
“Blijf in beweging! De verleiding is misschien groot om met Netflix op de bank te liggen, maar het is beter om naar buiten te gaan. Vermijd ook het drinken van alcohol.”

Tip 5: Haal (dag)licht naar binnen
“Doe de gordijnen thuis open, zet de lampen aan.”

Tip 6: Wees actief
“Plan voldoende activiteiten. Pak bovendien de fiets in plaats van de auto, zodat je in beweging komt.”