Weet u uw bloeddruk?

Weet u uw bloeddruk?

Verpleegkundig specialist Anna van Ittersum werkt op de hypertensie polikliniek van HMC samen met vasculaire internisten en nefrologen. Bovendien is zij actief bestuurslid van de Nederlandse Hypertensie Vereniging, een vereniging die zorgprofessionals wil ondersteunen bij de behandeling van hypertensie. Samen met haar collega’s en de Nederlandse Hypertensie Vereniging wil zij de signalering en behandeling van hypertensie in Nederland verbeteren. Daarom maakte Anna van Ittersum een voorlichtingsvideo over de bloeddruk en het zelf meten van de bloeddruk.

  • “Weet u dat er jaarlijks bijna 10 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van een te hoge bloeddruk (hypertensie)? Hypertensie is de nummer 1 risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.
  • Weet u dat 30-45% van de volwassen mensen wereldwijd hypertensie heeft en dat maar de helft van deze mensen hiervan op de hoogte is?

  • Weet u dat door de bloeddruk te behandelen het risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte kan voorkomen of uitgesteld worden?

Met deze informatie wilt u nu vast weten wat uw bloeddruk is, toch? Om dat voor iedereen makkelijker te maken, speelde ik al lange tijd met het idee om een informatievideo te maken, duidelijk, zonder moeilijke medische termen. Collega’s hadden er ook wel oren naar maar daarmee kwam het niet van de grond. Door een video op YouTube werd ik getriggerd: ‘dit kan ik vast zelf’. Op internet vond ik een online platform voor het maken van whiteboard video’s en ben daar mee gaan stoeien.

Ondertussen heb ik het programma helemaal onder de knie, al heeft dat wel een boel uurtjes en avonden gekost. Langzaam begon de video vorm aan te nemen, onderweg kwam ik erachter dat je eerst de gesproken tekst moet hebben, waarna het makkelijk is om de tijdlijn met tekst en afbeeldingen te vullen. De eerste versie heb ik onder vrienden en collega’s rondgestuurd. Iedereen was enthousiast en met hun goede feedback kon ik verder. Uiteindelijk is dit het eindresultaat.

video_hypertensie.jpgNaast de website van HMC, verschijnt de video binnenkort ook op de nieuwe website van de Nederlandse Hypertensie verening. Iedereen is van harte welkom om deze video ‘bloeddruk, hypertensie en thuis meten’ te verspreiden. Zo kunt u ook helpen de hypertensie-signalering en behandeling te verbeteren.”

Zie ook behandeling van Hypertensie