Uitblinkers in HMC: Het operatieteam op de hybride OK

Uitblinkers in HMC: Het operatieteam op de hybride OK

Foto: vaatchirurg Daniël Eefting, neuro-interventie radioloog Elyas Ghariq en interventie-radioloog Thijs Urlings (fotografie Arend Verbaan)

mf00036.jpgUitblinkers van HMC
Vanuit de operatie- en behandelkamers van HMC maken we de serie ‘Uitblinkers’: met verhalen van toegewijde medewerkers. We geven een kijkje achter de schermen van ons ziekenhuis waar uitblinkers de nieuwste behandelmethoden omarmen. Samenwerken in bevlogen teams, elkaar inspireren en grenzen verleggen om onze patiënten nog beter te helpen

Het operatieteam op de hybride OK

‘Op de operatiekamer vinden we elkaar’, daar doen we het echt samen’


We volgden het operatieteam op de hypermoderne hybride operatiekamer van HMC. Door een knap staaltje teamwork en de nieuwste beeldtechnieken kan dit team uiterst precies en veilig een ernstige vernauwing in de halsslagader opereren. En zo een herseninfarct (beroerte) voorkomen. De patiënte maakt het inmiddels goed.

hybride ok 2

Foto: Een hybride OK is anders dan een gewone operatiekamer. Op een hybride OK staan de chirurgen samen met de interventie-radiologen en neuro-interventie radiologen aan de operatietafel. Ze maken gebruik van de nieuwste 3D-beeldtechniek waardoor de operatie aan de halsslagader haarscherp zichtbaar is op monitoren. Op elk moment kan het team het resultaat beoordelen.

Wat maakte deze operatie zo bijzonder voor jullie?

Vaatchirurg Daniël Eefting: We zijn er met ons team in geslaagd om de vernauwing in de halsslagader van bovenaf te behandelen, dus via de halslagader zelf. Zo voorkomen we dat er stukjes bloedstolsel losraken en naar de hersenen gaan. Deze operatie is niet uniek maar kun je alleen doen met de nieuwste techniek in huis én de juiste mensen. Dat hebben we. Het was vandaag echt teamwork op de hybride OK.’

'Van een oude zwart wit tv naar 4K televisie’


Hoe hebben jullie de vernauwing verholpen?

Interventie-radioloog Thijs Urlings: ‘Op de plek van de vernauwing in de halsslagader hebben we een soort 'kippengaas' buisje (stent) geplaatst. Deze stent zorgt ervoor dat het bloedvat weer wijder wordt en open blijft. Voor deze ingreep moet je heel precies kunnen zien wat je doet en dat kan op onze hybride OK. De beelden op de monitoren laten zien wat met het blote oog niet goed zichtbaar is. Ze zijn ons verlengstuk.’

Daniël: ‘De technische innovaties in de zorg helpen ons. Het is echt een verschil met jaren terug. Van een oude zwart-wit televisie met ruis naar de 4K televisie thuis.

stent.jpgFoto: Het werk van een vaatchirurg en radioloog is precisiewerk. Met kleine bewegingen zoeken ze vakkundig de weg door bloedvaten om vernauwingen in bloedvaten te behandelen. De stents die de vernauwde slagaders weer oprekken en open houden zijn er in alle soorten en maten. Op de foto staat de stent die is gebruikt voor de vernauwing in de halslagader.  

hybride ok 3

Foto: Op de hybride operatiekamer in HMC Westeinde wordt het blikveld letterlijk verruimd. Het operatieteam volgt op monitoren de beelden van de ingreep aan de halsslagader. Voor dit team is het omarmen van de nieuwste techniek geen spielerei maar direct van toegevoegde waarde voor het nog veiliger en preciezer opereren van de patiënt.

'Met het hele team hebben we het strijdplan besproken'


Jullie staan met een groot team op de hybride OK?

Daniël: ‘Door deze complexe vaatoperatie op een hybride OK te doen, maken we de behandeling veiliger voor de patiënt en minder belastend. We staan met verschillende specialismen samen aan één operatietafel.

De vaatchirurgen leggen de halsslagader bloot en de (neuro)interventie-radiologen plaatsen de stent. Tijdens de operatie houden we ook de hersenfuncties in de gaten, dit doet de neurofysioloog samen met de röntgenlaboranten.’

Thijs: ‘Met het hele team hebben we het strijdplan vooraf besproken voordat we gaan opereren. We zijn goed voorbereid.’ Daniël ‘Op deze hightech operatiekamer vinden we elkaar, daar doen we het echt samen.’

 

HMC Neurocentrum
HMC is een interventiecentrum voor hoog complexe neuro vasculaire zorg. Dat betekent dat er een gespecialiseerd team aanwezig is voor de behandeling en nazorg van een herseninfarct, beroerte (CVA of TIA) en hersenbloeding (aneurysma).


Herken een beroerte!

U weet misschien wel wat de signalen van een beroerte zijn. Maar als het uzelf of uw naaste overkomt, is het toch een stuk moeilijker om ze te herkennen. Waar moet u op letten?