Thuis in 4 minuten kijken hoe hemodialyse gaat

Thuis in 4 minuten kijken hoe hemodialyse gaat

lona en Esther, dialyseverpleegkundigen in HMC Westeinde geven uitleg over dialyse


 

Voor onze patiënten die voor het eerst moeten gaan dialyseren is alles nieuw. Ze krijgen meerdere afspraken  bij ons op de polikliniek Dialyse en heel veel informatie. Ook moeten deze patiënten voor hun gezondheid ineens op allerlei dingen gaan letten en zich aan regels houden. Dit is om te zorgen dat het dialyseren goed gaat. Al met al komt er veel op hen af.

Wat eet ik nu precies, moet ik medicatie gaan gebruiken en hoeveel mag ik eigenlijk drinken?

Om patiënten daarbij te helpen, hebben wij als dialyseverpleegkundigen meegewerkt aan het maken van een informatiefilmpje over hemodialyse.

Thuis in 4 minuten kijken hoe hemodialyse gaat

Er zijn verschillende vormen van dialyse. Hemodialyse is een vorm van dialyse waarbij iemand twee of drie keer per week naar het ziekenhuis komt. Daar wordt met een dialysemachine in drie à vier uur tijd het bloed gedialyseerd. Er komt veel kijken bij de voorbereiding op hemodialyse. Naast de uitleg die wij als verpleegkundigen graag geven, kan iemand nu met dit filmpje thuis ook rustig kijken welke stappen er zijn voor een goede en veilige hemodialysebehandeling.

Zorgen voor een duidelijke uitleg

Voor ons was het bijzonder uitstapje, je hebt niet elke dag een cameraploeg over de vloer. Het was leuk om samen met de patiënt te zorgen voor een duidelijk en overzichtelijk verhaal. Nooit gedacht dat je zoveel moet opnemen om een goed filmpje van vier minuten te krijgen! Wij hopen dat onze patiënten, en hun familieleden, na het zien van deze film een beter idee hebben wat hemodialyse is en hoe dit in z’n werk gaat.

Informatiefilm hemodialyse in HMC

video hemodialyse in HMCDialyse heeft een grote impact op uw leven. Daarom is het prettig als de dialyse bij uw situatie past. Bij HMC besteden we hier veel aandacht aan. We bieden verschillende vormen van dialyse, zoals hemodialyse en peritoneale dialyse. Vaak moet dialyse in het ziekenhuis plaatsvinden. Afhankelijk van uw medische conditie kunt u ook thuis dialyseren.

Zie ook: afdeling Dialyse in HMC