Superspecialisme binnen HMC: nieuwe heup via de voorste benadering

Superspecialisme binnen HMC: nieuwe heup via de voorste benadering

Orthopedisch chirurg Lucas Taminiau (links) en zijn team plaatsen een heupprothese via de voorste benadering. De prothese wordt dan vanaf de voorkant geplaats terwijl de patiënt op zijn rug ligt. (Foto Esther Hessing)

uitblinkers_png.pngUitblinkers van HMC
Vanuit de operatie- en behandelkamers van HMC maken we de serie ‘Uitblinkers’: toegewijde medewerkers geven een kijkje achter de schermen van ons ziekenhuis waar de nieuwste behandelmethoden worden omarmd. Een plek waar bevlogen teams samenwerken, elkaar inspireren en grenzen verleggen om onze patiënten nog beter te helpen. Dit keer het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering.


“Van een heupprothese worden mensen blij”


Iedereen die iets vaak doet, wordt daar beter in. Zoals dit operatieteam van de Focuskliniek Orthopedie in HMC. Superspecialisten in het plaatsen van een heupprothese via de voorkant van het been in de heup. De patiënt herstelt hierdoor sneller maar het is een operatietechniek die je goed in de vingers moet hebben. En dat heeft dit operatieteam. Als een geoliede machine doen ze meerdere voorste heupoperaties op een dag. Zo verlossen ze patiënten van heftige pijn veroorzaakt door een versleten heup en zorgen ze ervoor dat deze weer beter kunnen bewegen.

"De patiënt heeft een versleten heup door artrose. Zo erg dat hij niet meer kon lopen en elke nacht wakker werd van de pijn ondanks de pijnstillers”, vertelt chirurg Lucas Taminiau. “Vandaag krijgt hij een heupprothese en over zes weken loopt deze man weer zonder krukken. Van een gewrichtsprothese worden mensen blij. Dat is waarom ik voor de orthopedie heb gekozen. Mijn patiënten zijn dankbaar dat ze van de pijn af zijn en hun dagelijks leven weer kunnen oppakken.”


Waarom kiezen jullie voor een  heupoperatie via de voorkant?


Lucas: “In HMC doen wij al jaren de ‘voorste benadering’ als operatietechniek bij het plaatsen van een heupprothese. De prothese wordt dan vanaf de voorkant geplaats terwijl de patiënt op zijn rug ligt. Belangrijk voordeel is dat we tijdens de operatie een röntgenfoto kunnen maken en direct zien of de heupprothese goed zit. De stand van prothese heeft invloed op de uitkomst van de operatie en het herstel van de patiënt. Hij moet er netjes in zitten.”

mf03996

De heupprothese is geplaatst. Tijdens de heupoperatie ligt de patiënt op zijn rug en wordt een röntgenfoto gemaakt. Het team kan dan heel precies beoordelen of de prothese goed zit en direct aanpassingen doen.

mf04002

De chirurg klemt de nieuwe kom en steel in het bot. De prothese groeit vast in het bot. Dat kan doordat de buitenkant van de kom en de steel een speciaal laagje hebben, waar het bot in kan groeien.


"Operatietechniek volledig onder de knie"


Werken jullie altijd met een vast OK-team?


Lucas: “Ja, de voorste benadering van de heup is een lastige techniek. Je moet het vaak gedaan hebben. Daarom werken we met zogenaamde superspecialisatie teams. Ik doe alleen heup- en knieoperaties en we werken op de operatiekamer samen in een klein team met vaste collega’s. Robin en Esther zijn operatieassistent, supersnel met het aangeven van de protheses en instrumenten. Iedereen is ervaren, weet precies hoe een heupoperatie gaat en denkt mee.”

“In HMC is deze operatiemethode de standaard benadering voor de heup,” legt Lucas uit. Als orthopedisch chirurg moet je 50-100 operaties doen voordat je deze techniek volledig onder de knie hebt. Om mijn kennis over te dragen, heb ik vandaag de operatie samen met een orthopedisch chirurg in opleiding gedaan.”

mf04024.jpg

mf03995.jpg

mf03994.jpg

De heupoperaties worden op de operatiekamer door een vast team gedaan. De operatieassistent geeft precies op het juiste moment het instrument aan dat de chirurg nodig heeft bij het plaatsen van een heupprothese.


"Zo snel mogelijk pijnvrij en weer bewegen"


Lucas: "Vanwege covid werden in heel het land de heupoperaties uitgesteld, dat kan op termijn voor meer schade zorgen. Mensen verliezen hun spierkracht, omdat ze langer in een rolstoel zitten. Ik wil mijn patiënten zo snel mogelijk pijnvrij hebben en weer laten bewegen. Dat kan weer."

 

Focuskliniek Orthopedie HMC
Een kunstheup vervangt een versleten heup. Een kunstheup noemen we ook wel een heupprothese. We spreken van een totale heupprothese, wanneer de arts de hele heup vervangt.
In de Focuskliniek Orthopedie in HMC Bronovo vervangen we uw heup volgens de voorste benadering. Iedereen is welkom, ook al heeft u andere onderliggende ziektes.

 

Meer informatie

Patiënteninformatie voorste benadering heupprothese